23948sdkhjf

Posen til madsystemet skal rystes

Madland Koalitioner vil gentænke vores fødevaresystem 

En lang række jordbrugere, landmænd, iværksættere, kokke, købmænd, producenter, NGO’er og forskere har forenet sig for at gentænke madsystemet. Det sker i det madpolitiske samlingspunkt Madland, der netop har stiftet den nye enhed Madland Koalitioner, hvor fokus er på bæredygtig omstilling.

- Der er mange muligheder at tage fat på, der er de klimamæssige, de sociale og de økonomiske, siger Marie Sainabou Jeng, der står i spidsen for Madland, og over for Food Supply repræsenterer den nye enhed.

Hun påpeger, at der er alt for lidt opmærksomhed på madens omkostninger herhjemme, og at det går ud over de ovennævnte problemer.

- Vi kender ikke den sande pris for den mad, vi spiser. Omkostningerne er ikke synlige. Vi skal skabe mere transparens. Madborgerne skal vide, hvordan maden er produceret, siger Marie Sainabou Jeng, der pointerer, at der er akut brug for dialog og samarbejde på tværs af madsystemet for at finde en fælles kurs mod en mere bæredygtig fremtid. Og at der skal skabes en forståelsesbro mellem forbruger og producent.

Madland Koalitioner vil blandt andet slå et slag for de fødevareproducenter, der arbejder med bæredygtighed og tager samfundsansvar, men som ikke får den pris for deres varer, som varerne egentligt er værd - det gælder også de små udenlandske producenter.

- Vi skal væk fra fokus på lave priser og i stedet vælge varer, der er produceret med omtanke. Det kræver, at vi får vores madsystem gentænkt, fastslår hun.

Madland Koalitioner vil arbejde med fire områder: Retfærdig mad, cirkulær mad, madforbindelse mellem by og land samt grøn mad.

- Med Madland Koalitioner tager vi nu værtskabet for at skabe et bedre og længerevarende samvirke og en dialog blandt dem, der driver forandringen mod mere bæredygtige madsystemer, siger Marie Sainabou Jeng.

De 23 medlemmer i Madland Koalitioner er: Økoskabet, Seerupgaard, Rødder, Geobit, SaitoCPH, Brøl, Il Buco, La Banchina, Johanne Birn, Pantrii, Changing Food, Coop Crowdfunding, SenseOfNordicFood, Slow Food Danmark, Haver til Maver, Kitchen Collective, Foodprint Nordic, Rabarbergaarden, Rasmus Holmgård, FoodShift 2030, CPH Food Space, Teresa Andersen og Morten Kromann Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078