23948sdkhjf

Royal Unibrew skifter til oliekedler i tilfælde af gasstop

Selvom bryggerikoncernen er på listen over 'ikkebeskyttede kunder' i tilfælde af gasstop, er energidirektøren ikke bekymret.

En potentielt forestående gaskrise er kommet tættere på.

Energistyrelsen øgede mandag trusselsniveauet ved at udsende en ’early warning’, og et muligt gasstop, kan ramme fødevarebranchen særligt hårdt.

Fødevarebranchen er den mest gasafhængige af alle brancher, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og stod for 42 procent af det samlede gasbrug i industrien i 2018. Fødevarebranchen har samtidig flest udgifter til gas, hvis man ser på hele industrien.

Vi har en oliekedel i reserve, som vi tager i brug, når vi laver vedligeholdelsesarbejde på gaskedlen Jens Erik Klemmensen, Group Energy Director hos Royal Unibrew

Hvis myndighederne ender med at optrappe trusselsniveauet til tredje trin, vil der være tale om en såkaldt nødsituation, hvor det ud fra en nødplan bliver prioriteret, hvem der først får lukket for gassen.

Royal Unibrew er en af 47 danske virksomheder på listen over ’ikkebeskyttede kunder’, der betyder, at de med kort varsel vil kunne få afbrudt deres forsyning helt eller delvist, men det øgede trusselsniveau bekymrer ikke Jens Erik Klemmensen, der er Group Energy Director i Royal Unibrew, synderligt.

-Vi har - og har altid haft - muligheden for at skifte til olie. Vi har en oliekedel i reserve, som vi tager i brug, når vi laver vedligeholdelsesarbejde på gaskedlen, fortæller han til Food Supply.

- Hvis den dag kommer, at vi får at vide, at vi ikke kan bruge gas, kommer vi til at kunne køre med samme hastighed. Selvfølgelig er der også en risiko for at råvarepriserne kan stige, og den udvikling følger vi også med i.

Royal Unibrew er Danmarks næststørste bryggerivirksomhed, og producerer mere end 400 forskellige produkter i Danmark på to bryggerier i Faxe og Odense.

Vil være CO2-neutral i 2025

I tilfælde af en gaskrise vil nogle formentlig kritisere Royal Unibrew for at gå den forkerte vej i forhold til den grønne omstilling, og det er er heller ikke med Jens Erik Bertelsens gode vilje, hvis det bliver nødvendigt:

Vi bliver nødt til at anvende olie hvis der lukkes for gassen. Ikke noget vi ønsker men den eneste mulighed vi har nu. Samtidig arbejder vi jo på at blive CO2-neutrale så vi ser det som et lille bump på vejen.

Royal Unibrew har en ambition om at blive CO2-neutrale inden udgangen af 2025, og trods et potentielt skifte til oliekedler, i tilfælde af et gasstop, forsikrer Jens Erik Klemmensen, at man arbejder på at blive grønnere.

- Vi har en ambition, om at omstille produktionen til at kunne bruge bioolie, biogas eller el i stedet for. Vores ’endgame’ er at komme væk fra fossil olie og gas. Om det er elektrificering eller biogas, det ved jeg ikke.

Samarbejder med Schneider Electric

Bryggerikoncernen har i øjeblikket et aktivt projekt kørende med teknikleverandøren Schneider Electric, der forsøger at hjælpe Royal Unibrew med at finde flere muligheder for at spare på resurserne i forhold til vand, el, gas og varme.

Klemmensen fortæller, at Royal Unibrew har arbejdet for at reducere forbruget af el- og varme gennem mange år, men at listen med lavthængende frugter ikke er så lang.

- Først og fremmest skal vi se, hvad vi kan reducere og hvilke projekter vi kan sætte i gang for at bruge mindre el og gas. Dernæst ser vi på muligheden for transformere varme til el bl.a. ved hjælp af varmepumpe. Vi ser derefter på at investere eller skubbe på at få mere vedvarende energi på nettet samt som sidste mulighed at købe grønne certifikater.

- Jeg kan sige, at hvis vi brugte den mængde energi i dag, som vi brugte i år 2000, med alt det vi producerer, så skulle vi have tre gange så mange kedler på nuværende tidspunkt. Så der er sket en udvikling.

Food Supply har også forsøgt at få et interview med Danish Crown, om det øgede trusselsniveau, men kødproducenten ønsker kun at udtale sig i tilfælde af, at der bliver lukket for gassen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109