23948sdkhjf

Gasmangel i EU kan lukke danske fabrikker

For at andre EU-lande kan få gas til boliger og hospitaler, kan det blive nødvendigt at lukke for gassen til danske virksomheder. Industrien har nødplaner klar

Vi er ret godt rustet i Danmark, hvis Rusland lukker for gassen til Europa.

Der er masser af naturgas på lager. Og i øvrigt er Danmark langt mindre afhængig af gas end lande som Tyskland og Italien.

Alligevel kan danske virksomheder blive tvunget til at lukke eller skrue kraftigt ned for produktionen, hvis en større gaskrise kommer til at udspille sig i Europa den kommende vinter.

For en EU-aftale betyder, at lande med rigelige mængder naturgas skal dele ud til lande, der mangler gas til vigtige samfundsfunktioner.

Det forklarer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, og som følger situationen på gasmarkedet tæt.

- Vi står jo ikke i en situation hvor vi - selv om vi har gaslagrene fyldt - kan undgå nedlukninger, hvis der ikke tilstrømmer mere gas fra Rusland, end der gør nu, siger han.

EU har en målsætning om, at medlemslandene skal fylde deres gaslagre 80 procent inden 1. november. Danmark er indtil videre godt med. Aktuelt er cirka 86 procent af de danske gaslagre fyldt.

I tilfælde af gasmangel skal EU-landene sikre gas til boliger, som opvarmes med gas, og til essentielle samfundsfunktioner.

Det betyder, at der foruden boligopvarmning skal være gas til blandt andet hospitaler, el- og varmeværker.

Hvis der bliver mangel på naturgas, er det for Danmarks vedkommende cirka 50 udvalgte, større virksomheder, som kan få lukket for gassen.

Denne nødplan træder også i kraft, hvis der er rigelig gas i de danske gaslagre, men man mangler gas til boliger eller til hospitalsfunktioner for eksempel i Rumænien eller Tyskland.

På den måde kan en gaskrise i udlandet betyde, at nogle af de største virksomheder i Danmark må lukke produktionen eller køre på nødblus.

- Det kan i hvert fald ske. Helt sikkert, siger Brian Vad Mathiesen.

De danske virksomheder, der ikke er beskyttet i tilfælde af gasmangel, har planer klar for, hvad de skal gøre i en krisesituation. Dermed behøver de ikke nødvendigvis lukke hele produktionen ned.

Det forklarer Troels Ranis. Han er direktør for DI Energi, der er en underafdeling i brancheorganisationen Dansk Industri.

- I det tilfælde, at gastilførslen bliver afbrudt enten delvist eller fuldstændigt, så har de alternativer. Enten i form af en anden energiforsyning eller midlertidig forbrugsreduktion, siger han.

Det kan for eksempel være, at gassen bliver skiftet ud med elektricitet, en midlertidig oliekedel eller flaskegas.

Selv om gasmangel i udlandet kan ramme danske virksomheder, bakker Dansk Industri op om den solidariske ordning inden for EU.

- De fælles EU-regler er afgørende for, at vi kan håndtere en gaskrise trygt og sikkert, så både danskere og europæere får varme i boligerne. Og så forudsætningerne for, at virksomhederne kan producere i Europa, er mest muligt til stede, siger Troels Ranis.

Nogle af de virksomheder, som kan få lukket for leverancen af naturgas, hvis der bliver gasmangel, er Arla, Carlsberg, Danish Crown og Novo Nordisk.

De sælger alle både til det danske og udenlandske marked.

Umiddelbart forventer Troels Ranis dog ikke, at der vil blive varemangel herhjemme i tilfælde af gasmangel.

Men gaskrisen vil påvirke europæisk økonomi som helhed.

- Så situationen er alvorlig for alle og for det europæiske fællesskab.

Ud over at have aftalt en solidarisk fordeling af naturgas inden for EU, er EU-landene blevet enige om hver især at spare 15 procent på deres gasforbrug.

Det er alt sammen en konsekvens af, at Rusland har skruet kraftigt ned for eksporten af gas til EU siden landets invasion af Ukraine.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109