23948sdkhjf

Fødevarestyrelsen finder ulovlige og skadelige pesticider i danske butikker

Selvom insektgiften chlorpyrifos blev forbudt for to år siden, kan man stadig finde rester i krydderier, ris og hvede importeret fra lande uden for EU.

Det viser en opgørelse, som DTU har udarbejdet for Fødevarestyrelsen, skriver Politiken.

I årets første tre måneder har man syv gange fundet fødevarer med rester af det forbudte og skadelige pesticid chlorpyrifos i varer, der stod på de danske butikshylder. 

I størstedelen af tilfældene fandt man pesticid chlorpyrifos i krydderier, men også i ris fra Bangladesh og hvedekerner og knækket hvede fra Indien.

- Som forbruger kan man ikke se, hvis en vare indeholder chlorpyrifos, så forbrugerne er ilde stedt, hvis ikke importørerne og myndighederne gør deres arbejde. Så må man købe økologisk og måske ligefrem dansk for at være på den sikre side, siger politisk chef Karin Breck fra Forbrugerrådet Tænk til Politiken og kalder det for et beviseligt farligt stof.

Pesticid chlorpyrifos er en nervegift for insekter og blev forbudt i EU i 2020. Siden november 2020 har ethvert spor af det været forbudt i fødevarer i EU, men det er er stadig godkendt i en række lande uden for Europa.

Ifølge Politiken kan chlorpyrifos skade hjernens udvikling.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094