23948sdkhjf

Det bliver svært at opdrive en dansk tomat

Forbrugerne kan komme til at spejde langt efter danskproducerede tomater, agurker og andre grøntsager denne vinter.

Danske gartnerier ventes nemlig at indstille en stor del af produktionen i vintermånederne på grund af høje energipriser, skriver erhvervsmediet Finans.

Problemerne rammer blandt andet Danmarks største tomatproducent, Nordic Greens.

- På grund af de høje energipriser har vi desværre været nødt til at aflyse hele vores vinterproduktion af tomater og agurker.  Det er første gang i 15 år, at vi ikke kan sende danske tomater i handlen i vintermånederne. siger direktør og ejer Mads Pedersen ifølge Finans.

Detailkoncernen Coop oplyser til erhvervsmediet, at der hverken kommer danske vinteragurker eller- tomater i koncernens supermarkeder denne vinter.

Det skyldes, at der ikke er alternative leverandører.

Mikael Petersen, som er bestyrelsesformand i brancheorganisationen Dansk Gartneri, oplyser, at der er tale om et generelt billede i branchen.

For nogle producenter kan der blive tale om en fordobling af salgsprisen. Det betyder, at flere varer bliver så dyre, at de ikke kan afsættes, og så giver det ikke mening at opretholde produktionsniveauet.

- For agurker og tomater tror jeg ikke, at der bliver nogen vinterproduktion, siger Mikael Petersen til Ritzau.

Forbrugerne vil i den grad komme til at mærke det på vintersortimentet, vurderer han.

- De sprøjtefri og økologiske agurker og tomater, som der er blevet lavet i Danmark igennem mange år, vil ikke være på hylderne, siger han.

Han oplyser også, at det for flere gartnerier vil blive "meget hårdt at komme igennem vinteren".

De stigende elpriser - som påvirkes af krigen i Ukraine og spændingerne mellem Rusland og Vesten - rammer også mange andre dele af erhvervslivet.

En nylig udregning fra erhvervsorganisationen Dansk Industri viser, at højere el- og gaspriser giver danske virksomheder en ekstraregning på 41 milliarder kroner i 2022 sammenlignet med et normalt år.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078