23948sdkhjf

Sukkerfabrikkers energikilde stiger med 409 millioner kroner

Planerne om en gasrørledning til Falster og Lolland bliver markant dyrere end først antaget. Det fremgår af en redegørelse fra klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har modtaget, skriver TV2 Øst.

409 millioner kroner i tillæg til de 1,046 milliarder, projektet senest er opgjort til at koste. Sådan lyder vurderingen nu fra Energinet, som er bygherre på dele af den 115 kilometer lange gasrørledning.

I dag er der ikke gasforsyning på Lolland og Falster, og gasrørledningen skal især sikre en ny energikilde til sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster, der i dag må bruge olie til produktionen.

Oprindeligt var projektet vurderet til at koste 792 millioner kroner. Stigningen, der indtil videre beløber sig til 663 millioner, får dog ikke ministeren til at vakle.

- Den her regering står ved beslutningen om at lave gasrørledningen. Det er en utroligt vigtig beslutning for Lolland-Falsters erhvervsudvikling og den grønne omstilling i hele Danmark, siger Dan Jørgensen til TV2 Øst.

Han pointerer blandt andet, at gasrørledningen også betyder, at der kan opføres biogasanlæg på Lolland, der vil producere mere gas, end der vil blive brugt på øen.

- Vi skal jo lave en grøn omstilling, hvor vi kommer fri fra Putins gas – den er dyr, må man sige – og i stedet for bruge bæredygtig biogas, siger Dan Jørgensen (S).

Anderledes ser Radikale Venstre på projektet i lyset af prisudviklingen.

Her er Rasmus Helveg Petersen, formand for Klima- Energi- og Forsyningsudvalget, nu klar til at skrinlægge projektet.

- Den (gasrørledningen, red.) er jo mere end dobbelt så dyr nu, som da vi i Folketinget blev orienteret om den, og samfundsøkonomien i den har altid været dårlig, siger han til TV2 Øst og tilføjer:

- Jeg synes faktisk, det er ret uretfærdigt, at samfundet skal betale halvanden milliard til en virksomhed, så de kan blive ved med at forurene.

I den opjusterede pris for projektet indgår også en reserve på 129 millioner kroner i tilfælde af uforudsete hændelser og fordyrelser, fremgår det af orienteringen til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

Gasrørledningen forventes at stå færdig i 2024.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.085