23948sdkhjf

ShockMeat-metode sikrer mørnet kød hurtigere

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

DMRI, Teknologisk Institut, er med i et EU-projekt, der undersøger mulighederne for at afkorte mørningstiden for kød. Perspektivet er at forbedre spiseoplevelsen for forbrugerne samt at nedsætte industriens omkostninger til opbevaring og energi.

Projektet hedder ShockMeat, fordi den nye metode bygger på at udsætte kødet for kraftige trykbølger, der mørner kød langt hurtigere end traditionel mørning.

- Mulighederne er, at møre udskæringer kan blive endnu mere møre, at seje udskæringer kan blive møre samt at kødet kan komme ud til forbrugerne på et tidligere tidspunkt end traditionelt mørnet kød, siger seniorkonsulent Jakob Søltoft-Jensen, DMRI, Teknologisk Institut.

Gammel teknologi - nyt udstyr
Hydrodynamiske trykbølger er en teknologi, der har været kendt i mange år. Metoden består i al enkelhed i at skabe en pludselig, kraftig og kortvarig trykudladning i et kammer fyldt med vand, hvori kødstykkerne befinder sig. Trykudladningen kan være skabt med dynamit, men det har ikke den store industrielle genklang i nutidens fødevareproduktion. I stedet forsøger man at udvikle nyt udstyr bygget op omkring kraftige, kortvarige elektriske udladninger.

Afprøves hos DMRI i Roskilde
Afprøvning af teknologien på kødudskæringer skal foregå på DMRI i Roskilde, der skal teste en maskinprototype baseret på såkaldt ’kontinuerlig hydro-dynamisk trykbølgebehandling’. Målet er en proces, som mørner emballeret, fersk kød hurtigt og ensartet. Projektet skal munde ud i en prototype, der afprøves under industrilignende forhold, hvor også sensorisk kvalitet og mikrobiologisk holdbarhed og sikkerhed skal indgå.

Læs også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

- Flere forskergrupper har forfulgt idéen og er foreløbig kommet frem til metoder, der kan køre portionsvis og på uindpakket kød. Her har det vist sig at mørningstiden kan reduceres med ca. 30 % . I vores projekt går vi efter en fuldautomatisk proces for emballerede kødstykker, der kan køre med samme fart som en moderne pakkemaskine i industriskala, siger Jakob Søltoft-Jensen.

Deltagere i projektet
De deltagende virksomheder er Himmerlandskød A/S og Hvidebæk Slagteri A/S fra Danmark, udstyrsproducenten Promatec Food Ventures BV fra Holland samt pakkefilmleverandøren Scheyer Verpackungstechnik GmbH fra Østrig. Ud over DMRI deltager det østrigske Forskningsinstitut for Kemi og Teknik (OFI) samt det Tyske Institut for Levnedsmiddelteknologi (DIL), der er overordnet projektkoordinator.

Projektet løber to år med start januar 2012 og har fået støtte fra EU under det 7. rammeprogram.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Danish Crown afbryder milliardaftale i Kina

Rynkeby gik 400 millioner frem på bundlinjen

Scandic Food med bedste resultat i 10 år

Bagedystvinder indgår flødebollesamarbejde med Meyers Bageri

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Prognose: Coronakrisen skærer milliarder af fødevareklyngens eksport

Nyhedsbrev

15.531 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Kyllingewraps er kaldt tilbage

Online Avis Arkiv

Easis har sat voldsomt fut under nyhederne

Navneskifte med til at løfte Valsemøllen

KEN sikrer hygiejnen

Tenax Sild tabte millioner på lagerbøvl

Arbejdsulykker: Her er de 10 farligste brancher

Flad udvikling i kødpakkeri

Orkla har købt Havrefras

Ny omsætningsrekord, men OK Snacks dykkede gevaldigt på bundlinjen

Coldstar i sikkerhed efter frysekoks

Madmarkeds omsætning brager frem

Stryhns styrer stadig mod milliarden

Snackkæmpe er tilfreds trods milliontab

Syltefabrik udvider marmeladelinje og skaber job på Samsø

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Trolden er på plads i nyt bryghus

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Flere penge til presset Joe & The Juice

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få et tilbud på en ny ABUS Traverskran! - Fyns Kran Udstyr

Bæredygtig uddannelse som VE-Installatør

Nyhedsbrev Juni 2020

Lad FRECON stå på hovedet for dit medicinske udstyr

Grøn software til dine klimamål

KLEEchain

Håndspritstander incl håndsprit - Godt pakketilbud

NU - I dag torsdag kl 11.00 - Lær mere om støbegods

De nominerede til Kantineprisen 2020 er...

Forårstilbud - spar 3.000,00 - Nederman støvfri Sandblæser.

Lad os levere dine næste støttebensplader - Fyns Kran Udstyr

Mere genanvendelse er ikke helt sort

Dansk produktion af støbte designemner i høj kvalitet

SMC bliver virtuel på verdens største online cobot event

HySense® QL 326 - test af pumper

Stort sortiment af hydraulisk værktøj hos Carl Stahl A/S

Electric, autonomous and efficient: sea bus can fill niche

Perfekt vandbehandling takket være regulerbare kapselblæsere

Er laboratoriearbejde hverdagskost i din virksomhed?

Mobil-Gateway: fleksibel dataovervågning

Fra analoge til digitale vejesignaler med Siemens

GTS-institutternes teknologiske infrastruktur

Høj fleksibilitet med modulopbygget endestop

Membransædeventiler i flervejs-ventilblokke i rustfrit stål

Sammenligning af kabinetkølere

Send til en kollega

0.187