23948sdkhjf

ShockMeat-metode sikrer mørnet kød hurtigere

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

DMRI, Teknologisk Institut, er med i et EU-projekt, der undersøger mulighederne for at afkorte mørningstiden for kød. Perspektivet er at forbedre spiseoplevelsen for forbrugerne samt at nedsætte industriens omkostninger til opbevaring og energi.

Projektet hedder ShockMeat, fordi den nye metode bygger på at udsætte kødet for kraftige trykbølger, der mørner kød langt hurtigere end traditionel mørning.

- Mulighederne er, at møre udskæringer kan blive endnu mere møre, at seje udskæringer kan blive møre samt at kødet kan komme ud til forbrugerne på et tidligere tidspunkt end traditionelt mørnet kød, siger seniorkonsulent Jakob Søltoft-Jensen, DMRI, Teknologisk Institut.

Gammel teknologi - nyt udstyr
Hydrodynamiske trykbølger er en teknologi, der har været kendt i mange år. Metoden består i al enkelhed i at skabe en pludselig, kraftig og kortvarig trykudladning i et kammer fyldt med vand, hvori kødstykkerne befinder sig. Trykudladningen kan være skabt med dynamit, men det har ikke den store industrielle genklang i nutidens fødevareproduktion. I stedet forsøger man at udvikle nyt udstyr bygget op omkring kraftige, kortvarige elektriske udladninger.

Afprøves hos DMRI i Roskilde
Afprøvning af teknologien på kødudskæringer skal foregå på DMRI i Roskilde, der skal teste en maskinprototype baseret på såkaldt ’kontinuerlig hydro-dynamisk trykbølgebehandling’. Målet er en proces, som mørner emballeret, fersk kød hurtigt og ensartet. Projektet skal munde ud i en prototype, der afprøves under industrilignende forhold, hvor også sensorisk kvalitet og mikrobiologisk holdbarhed og sikkerhed skal indgå.

Læs også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

- Flere forskergrupper har forfulgt idéen og er foreløbig kommet frem til metoder, der kan køre portionsvis og på uindpakket kød. Her har det vist sig at mørningstiden kan reduceres med ca. 30 % . I vores projekt går vi efter en fuldautomatisk proces for emballerede kødstykker, der kan køre med samme fart som en moderne pakkemaskine i industriskala, siger Jakob Søltoft-Jensen.

Deltagere i projektet
De deltagende virksomheder er Himmerlandskød A/S og Hvidebæk Slagteri A/S fra Danmark, udstyrsproducenten Promatec Food Ventures BV fra Holland samt pakkefilmleverandøren Scheyer Verpackungstechnik GmbH fra Østrig. Ud over DMRI deltager det østrigske Forskningsinstitut for Kemi og Teknik (OFI) samt det Tyske Institut for Levnedsmiddelteknologi (DIL), der er overordnet projektkoordinator.

Projektet løber to år med start januar 2012 og har fået støtte fra EU under det 7. rammeprogram.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Trolden er på plads i nyt bryghus

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Nordex Food nåede over de 2 milliarder

Direktøren lovede ikke for meget

Nyhedsbrev

15.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Frugtsnack-producent skuffet over regnskab: Vokser for langsomt

Online Avis Arkiv

Ny rekord og nyt produkt: Bülows lakridser i topform

Corona har åbnet nye markeder for UV-leverandør

Øget priskonkurrence presser Palsgaard

Lagkagehuset indrykker modsvar i aviser efter stormvejr

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Fiskefabrik investerer millioner i nyt røgeri

Lantmännen Unibake med stærkt forbedret bundlinje

Dan Duck trækker Fødevarestyrelsen i retten - kræver "tocifret millionbeløb"

Ifølge Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør slutte 8. juli

Postevand-firma fik sit første underskud

Schulstad solgte mere, men tabte 41 millioner

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Tæt på millionen: Gråsten Fjerkræ ser corona som et bump på vejen

Fiskefabrik genåbner efter corona-lukning

Laksefamilie fik næstbedste resultatet nogensinde

Is-ægtepar har udsat eksportdrømmen

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Kompakt sensor med diagnostisk system

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Siemens Simatic Drive Based Controller

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Release: Rockwell Automation Studio 5000 Logix

SILHORKO skal rense regnvand i Aarhus-bydelen NYE

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Kompakt, alsidig og stærk frekvensomformer

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Bernstein A/S leverer et flot resultat for 2019

Når standard-modellen bliver opgraderet

Webinar om Festos nye decentrale installationsnetværk

SMC International Training gør danskerne til eksperter

Ucrete CS - et nyt, enestående, UV-resistent industrigulv

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Skal vi skræddersy din brandsikre container?

PCSCHEMATIC Cabledim opgraderet til version 3.0

Bliv klogere på designprocess og FEM på bare 30 minutter!

Vi implementerer ROB-EX - også digitalt

Nem frokostordning

Send til en kollega

0.189