23948sdkhjf

Klyngesamarbejde udløser flere projekter

Lantmännen Danpo, Linco Food Systems og HNH Sønderborg har i fællesskab løst et stort problem for Danpos kyllingeslagteri i Aars. De tre virksomheder fortsætter nu deres succesfulde projektsamarbejde på nye opgaver.
Historien om klyngesamarbejdet begynder omkring årsskiftet. Linco, der globalt opfører slagterier, bliver af Danpo bedt om at løse et problem, da EU stiller nye krav til dyrevelfærd.

For kyllingerne hos fjerkræslagteriet handler det konkret om, at de på deres sidste rejse ind i slagteriet, ikke skal stresses. Hidtil har Danpo læsset modulerne med hundredvis af kyllinger af med truck og kørt dem ind i en stald. Her er de til tider blevet udsat for varme - til tider for kulde. Trucksene har larmet og skræmt dyrene.

- Vi blev bedt om at udvikle en løsning, der fjernede truckene og automatiserede transporten af dyrene på en nænsom måde inden selve slagtningen, siger salgschef Kent Overgaard fra Linco og fortsætter:

- Vi har drønende travlt og valgte at kontakte HNH Sønderborg, som vi ved er eksperter i netop de transportanlæg, som blev efterspurgt her, siger Kent Overgaard.

Besparelse i millionklassen
Danpo er meget tilfredse med løsningen.

- HNH Sønderborg's direktør, Leif Lausten, er en meget innovativ person. Han var årsag til, at vi kunne skære 1000 kvadratmeter af den indleveringsstald, vi stod overfor at skulle bygge, siger produktionsdirektør i Lantmännen Danpo Per Alan Jensen.

- Ved fælles sparring fandt vi hurtigt frem til en optimal løsning. I dag har vi stille og rolige dyr. Der er ingen larmende trucks, og luften svinger ikke fra kold til varm på grund af en unik ventilation, forklarer Per Alan Jensen.

Han har ikke nøjagtige tal for, hvor meget energi der spares. Men det er store mængder, fastslår han. Dels er der sparet meget ved at bygge mindre, dels skal der ikke købes ret meget diesel mere, og endelig skal der ikke bruges nært så meget energi til lys og varmt vand mere. Anlægget betyder, at fire arbejdspladser kan spares væk og giver også bedre forhold for dyrlægerne på slagteriet.

Positiv dominoeffekt
Hos HNH Sønderborg er der stor tilfredshed med klyngesamarbejdet.

- Vi er glade for at kunne løse opgaven for Linco og for Danpo. Det bedste er det samarbejde, vi har indledt med Linco. Virksomheden leverer worldwide og ser en stor fordel i at indarbejde vores transportsystemer i deres slagterier. Konkret er vi nu i gang med at projektere et anlæg til Rose Poultry. Det bliver næppe det sidste, siger direktør Leif Lausten.

Han pointerer, at andre samarbejdspartnere også har bidraget til den energieffektive løsning. Blandt andre Industri-Automatik ApS fra Gråsten, der har leveret alle styreenheder.

Et skoleeksempel
Den nationale Sønderborg-baserede klyngeorganisation Lean Energy, der støtter danske virksomheders samarbejde om energieffektive løsninger, glæder sig over virksomhedernes succes.

- Det er et skoleeksempel på, hvordan tæt samarbejde mellem danske virksomheder udmønter sig i løsninger til gavn for alle. Netop skarpt fokus på energibesparelser er en af flere faktorer, der sikrer Danmark job og eksportindtægter, understreger projektleder Helena Pedersen, Lean Energy.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094