23948sdkhjf

Ægproducenter dropper brugen af fiskemel efter PFAS-fund i æg

En undersøgelse viser et højt indhold af PFAS-stoffer i danske æggeblommer. Det kan skyldes fiskemel

Størstedelen af danske ægproducenter har besluttet at droppe brugen af fiskemel i foder til økologiske høns efter fund af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg.

Det skriver Danske Æg, der repræsenterer cirka 90 procent af ægproducenterne, i en pressemeddelelse mandag.

- Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper vi brugen af fiskemel, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg, i meddelelsen.

I forbindelse med en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen står bag, er der fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark.

Stofferne er overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene, viser undersøgelsen.

- Vi tager situationen meget alvorligt, for fødevaresikkerheden er altafgørende for os. Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen, siger sektorchefen.

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at problemet med PFAS i økologiske æg kan løses ved at give hønsene noget andet foder.

- Vi er allerede i tæt dialog med foderstofbranchen, og der bliver arbejdet på tiltag, som skal fjerne problemet. Vi noterer os, at også DTU har forslag til løsninger, og det kigger vi naturligvis på.

- Men nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
McDonald's solgte for næsten 160 milliarder
Skare-skandalen: Der kan gå uger med at se på papirer
Irma lukker - Coop samler tre kæder i én
Nystartet slagteri kæmper med næb og kløer
Nyt innovationscenter skal gøre jyske kartoffeleksperter til verdens bedste
Det danske marked er vækstmotor for svensk madspildssupermarked
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
RetailNews
PlastForum DK

Send til en kollega

0.109