23948sdkhjf

OK23: Overenskomstaftale kan presse nogle virksomheder, vurderer cheføkonom

Nogle virksomheder får svært ved at betale højere løn til deres ansatte, da de allerede er økonomisk pressede

Overenskomstaftalen, som lægger op til lønstigninger på mindst 4 pct. over to år, kan have konsekvenser for de virksomheder, der allerede er økonomisk pressede.

Sådan lyder vurderingen fra Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank.

- Der er mange virksomheder, der har store problemer for tiden. De er ramt af høje omkostninger og skal konkurrere med virksomheder i andre lande, hvor lønningerne måske ikke stiger lige så meget, siger han.

Overenskomsten for industrien plejer at være grundlaget for de øvrige overenskomster. Derfor får den formentlig også betydning for fødevareindustrien.

Las Olsen uddyber, at der særligt er tale om industrivirksomheder, som beskæftiger sig med produktion, da især de er ramt af de høje priser på energi og materialer.

Samtidig understreger han, at omkostningerne til energi og materialer er lavere i dag, end de var tidligere i perioden med meget høj inflation. Alligevel har de høje priser kostet virksomhederne dyrt, og de har stadig problemer med at få materialer.

- Omvendt er der andre virksomheder, der tjener godt i øjeblikket, og som har bedre råd til høje lønstigninger. Så der er et lidt blandet billede, og det er svært at lave overenskomster, som passer perfekt til alle, lyder det fra Las Olsen.

Han tilføjer, at det meste af løndannelsen skal foregå ude i virksomheder, og derfor kan der tages højde for den enkelte virksomheds økonomiske situation.

Ligesom Las Olsen mener seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, at lønstigningerne kan have konsekvenser for nogle virksomheder.

- Der er ingen tvivl om, at for nogle virksomheder, vil lønstigninger på fire procent gøre rigtig ondt, siger han i en skriftlig kommentar.

Søndag præsenterede CO-industri og Dansk Industri en nye overenskomstaftale, som omfatter cirka 230.000 lønmodtagere og 6000 virksomheder.

Aftalen danner rammen for forhandlinger for mange tusinde privatansatte i andre brancher.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086