23948sdkhjf

Royal Unibrew solgte mere øl i 2022 - inflation spiste af overskud

Hverken inflation eller krig i Europa slukkede tørsten for kunderne hos Danmarks næststørste bryggeri, Royal Unibrew, i 2022. Det lykkedes bryggeriet at sælge mere og øge sin omsætning betragteligt.

Men inflation og krig i Europa betød også, at Royal Unibrew måtte betale mere for at sælge og distribuere sine øl og andre drikkevarer. De stigende regninger for levering og energi betød, at selv om Royal Unibrew solgte flere drikkevarer, gav selskabets drift et mindre overskud. Det lyder på 1,5 milliarder kroner.

Det fremgår af det årsregnskab, bryggeriet har sendt ud onsdag.

- Royal Unibrew gav en sund vækst på toplinjen  trods modvind fra en uventet inflation og usikkerhed i forsyningskæderne på baggrund af krigen, siger bryggeriets topchef, Lars Jensen, i regnskabet.

- Det er tydeligt, at inflationen og særligt de høje energipriser påvirkede vores indtjening på den korte bane. Men vi har tiltro til, at Royal Unibrew er på rette vej, tilføjer han.

Opkøb

Royal Unibrew har i disse år en strategi, hvor opkøb skal gøre forretningen større og sundere.

Det har medført opkøb af en stribe mindre bryggerier og andre drikkevareproducenter.

I januar var det Nørrebro Bryghus, som selskabet opkøbte. Sidste år var det canadiske Amsterdam Brewery Company og Hansa Borg Bryggerier i Norge.

Royal Unibrew forsøgte også at købe Aqua d'Or-mærket fra den franske koncern Danone, men handlen faldt på gulvet.

Året før det var det blandt andet Bryggeriet Fuglsang, som blev opslugt.

Derfor vokser Royal Unibrew også alene gennem sine opkøb.

Ser man bort fra opkøb, også kaldet organisk vækst, er Royal Unibrews omsætning vokset med 11 procent. Målt i volumen har brygget solgt ni procent mere.

Men udgifterne til salg og distribution steg samtidig med lidt over en tredjedel.

Det betyder, at overskuddet på driften faldt med 136 millioner kroner, fra 1,65 milliarder kroner til 1,5 milliarder kroner.

Royal Unibrew forventer, at trods en fortsat høj inflation næste år vil det være muligt for bryggeriet at øge overskuddet på sin drift en lille smule til et sted mellem 1,55 milliarder og 1,75 milliarder kroner.

Det er særligt mod slutningen af 2023, at Royal Unibrew forventer, at inflationspresset letter og giver bryggeriet mulighed for at tjene flere penge på sit salg af drikkevarer.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.172