23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

UVC-lys og Corona CV-2

Udløber
1. november 2025

Siden Corona virus bredte sig i verden har blandt andet UVC været en af de bærende elementer til effektiv bekæmpelse af denne. I den forbindelse er det essentielt at kende den nødvendige ”killdose”, for at vurdere hvor meget energi der skal til at inaktivere CV-2 med f.eks. 90 eller 99%. Killdose angives, som den mængde energi som DNA/RNA skal udsættes for, før den er ufarlig.

Test af UVC-lys

Der er forskellige metoder til test af UVC-lys og dets virkning på f.eks. Corona CV-2. De fleste test er lavet hvor man udsætter virus, f.eks. CV-2 for UVC-lys og dernæst overfører den til en levende celle, hvor man så observerer om den er i stand til at inficere celler (In Vitro). Metoden er meget anvendt, men kræver mange gentagelser da værtsceller kan reagere forskelligt på vira. Derfor er det vigtigt at denne bekræftedes af forskellige undersøgelser.

En anden måde at teste på er, at se på hvor stor del af DNA/RNA, der er destrueret efter påvirkning med UVC-lys. Er DNA/RNA ødelagt, er virus inaktiveret og kan ikke smitte (RT qPCR teknologi, den metode anvendes i de fleste Corona test). Denne metode er meget sikker og retvisende.

Metoden er meget sikker, da der analyseres direkte på, at virus er inaktiveret.

Det er desuden meget vigtigt at have viden om:

  • Hvilken type lampe, der anvendes. UVC-lys lyser med forskellig bølgelængde (fra 200 til 280nm). Ved anvendelse af LED teknologi, er det vigtigt at disse er testet på patogenet, da LED er meget snævre i deres spektrum. Vi ved at RNA inaktiveres ved omkring 250nm.

  • Hvilken forhold testen er lavet under. Vira har større evne til at overleve ved højere temperaturer og høj luftfugtighed.

  • den mængde energi, lampen reelt har afleveret til vira, da afstand til UVC-lampen er altafgørende, da UVC hurtigt taber sin energi.

Vores UVC-lamper

Vi har fået vores UVC-lamper testet på levende CV-2 ved hjælp af RT qPCR teknologi. Ud fra disse tests, har vi fundet, at CV-2 har en D90 værdi på omkring 250 J/m. Hvilket passer godt overens med resultaterne man kender fra Corona Sars som liger Corona CV-2. Vores anbefaling er derfor, at man sigter mod en dosis på 250 J/m2 for at opnå en 90% reduktion af Corona CV-2. Vi vil løbende vurdere denne anbefaling i forhold til hvad der kommer af resultater fra hele Verden.

Der er lige nu flere undersøgelser fra forskellige dele af verden, der viser alt fra 70 J/m2 til 300 J/m2, men de fleste af disse test er baseret på In Vitro teknologi, som ofte giver stor variation.

Hvis man vil købe UVC for at sikre sig mod CV-2 er det vigtigt man får det rette udstyr, da det ellers kan være en falske tryghed.

Test og måling af UVC-lamper

UVC-lys ligger uden for det synlige spektrum og det er derfor nødvendigt at måle niveauet for at sikre at udstyret har den korrekte bølgelængde. Vi har professionelt måleudstyr og måler på både eget og andres udstyr.

Hvis det er muligt, måles lampen på stedet under brug. Hvis en lampe ikke leverer den ønskede ydelse eller desinfektionsgrad, kan vi også komme med forslag til ændringer i konfigurationen således at det opnås.

Alternativt kan udstyret sendes til os, hvor vi måler på det efter aftalte forudsætninger og giver en anbefaling for anvendelsen.

Få et ud på løsning af konkrete opgaver - kontakt os på mail@natdis.dk eller telefon 22 680 680 

NATDIS
Brunbjerg 70
6100 Haderslev
Haderslev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21586544

Kontaktperson

Pernille Snitkjær
Salg/administration
+45 21223488 pernille@natdis.dk

Send til en kollega

0.094