23948sdkhjf
Del siden
Kursus

Validering efter DS/EN ISO 13849-2

Periode(r)
Løbende optagelse

Sikre styringer efter DS/EN ISO 13849-1 giver designeren store frihedsgrader til at designe gode og effektive løsninger, men stiller også store krav til dokumentation og overvejelser i forbindelse med designet, til dokumentation af selve designet og til den dokumentation, der skal udleveres til brugeren.

Denne samlede dokumentation er fundamentet for udførelse af den efterfølgende validering, som er emnet for denne del af kurset om sikre styringer.

Validering er en påvisning af, at de sikkerhedsrelaterede dele i maskinens styresystem opfylder de givne sikkerhedskrav efter DS/EN ISO 13849-1. Mest omkostningseffektivt er det, hvis valideringen sker som en løbende proces, for at fejl kan identificeres og rettes løbende, snarere end når maskinen er færdigproduceret.

Maskinsikkerhed ApS’ elektroniske dokumentations- og valideringsprogram, SIK DOK, strukturerer arbejdet med dokumentation og validering. Det giver vejledning til både konstruktøren, og til den der validerer de sikkerhedsrelaterede dele af maskinens styresystemer, om hvordan dokumentation og validering lettest gennemføres. SIK DOK indeholder struktur og skabeloner, som letter arbejdet med design, dokumentation og validering.

Validering af en sikker styring er et nyt og for mange et uhåndterligt begreb. På denne del af kurset om sikre styringer bliver validering gennemgået med fokus på, at du efter kurset selvstændigt skal kunne validere sikre styringer udført efter DS/EN ISO 13849-1.Målet er at give dig viden og færdigheder indenfor validering ved hjælp af en grundig og praktisk baseret gennemgang af de begreber og metoder, som konstruktører/designere skal kende og beherske i forbindelse med validering.


Kursusindhold

Hvad er validering?
Forklaring på, hvad validering i bund og grund er, og hvad forskellen er mellem validering og verificering

Formålet med validering:
Valideringen skal demonstrere, at hver af de sikkerhedsrelaterede dele i styresystemet opfylder kravene i DS/EN ISO 13849-1. Første del af valideringen er derfor udarbejdelse den plan og efterlevelse af de principper de sikre styringer skal valideres efter

Valideringsstandardens begreber og metoder:
* Valideringsprincipper
* Valideringsplan
* Analyse
* Afprøvning under drift og fejlforhold

Den praktiske validering:
Den praktiske del af valideringen foregår ved at gennemgå alle krav til styresystemet, herunder:

* Validering af sikkerhedskategori
* Validering af MTTFd, DC og CCF
* Validering af systematiske fejl
* Validering af software
* Verifikation af PL-niveau
* Validering af kombination af SRP/CS
* Validering af miljøkrav
* Validering af vedligeholdelseskrav
* Validering af teknisk specifikation og brugerinformation

Øvelser:
* Udarbejdelse af dokumentation til validering
* Validering under anvendelse af SIK DOK

Undervisning
Kurset foregår ved lige del undervisning og opgaveøvelser.

Øvelserne er et supplement til den teoretiske gennemgang og bruges til at belyse og arbejde med stoffet og give dig mulighed for at opdage, hvor du har brug for mere information og hjælp til at forstå og validere efter DS/EN ISO 13849-2.

På kurset udleveres det elektroniske program SIK DOK til dokumentation af sikre styringer udført efter DS/EN ISO 13849-1 og validering efter DS/EN ISO 13849-2.

Kurset om sikre styringer består af tre moduler
Dette kursus er modul 3 af 3, som fører kursisten igennem design, dokumentation og validering af de sikkerhedsrelaterede dele af styresystemer til maskiner. For mere se kurserne modul 1: Design af sikre styringer efter DS/EN ISO 13849-1 og modul 2: Dokumentation efter DS/EN ISO 13849-1.

Læs mere om kurset på Maskinsikkerhed ApS hjemmeside.

Mere information

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675
P nummer: 1013407483

Kontaktperson

Pernille Brøndum
pbr@maskinsikkerhed.dk

Undervisningsadresse

Middelfart

Send til en kollega

0.078