et n
n
i
as ktio
g
Ma rodu rer
p eva
m
o f fød
a
Mere automation og
mindre spild sikrer
dansk produktion:
Nu ruller
det for
Daloon
NR. 9 FEBRUAR-APRIL 2018
I DETTE NUMMER: 12 trends producenterne skal holde øje med / 3D-printet
mad hjælper syge / Plantefars hitter / Mejerifokus: Sinai mærker efterspørgsel på fynske fødevarer / Arla lader milliarderne rulle / Mammen satser på is
FRE s001 129 Food
1602.indd 3
13-02-2018 06:37:24
et n n i as ktio g Ma rodu rer p eva m o f fød a Mere automation og mindre spild sikrer dansk produktion: Nu ruller det for Daloon NR. 9 FEBRUAR-APRIL 2018 I DETTE NUMMER: 12 trends producenterne skal holde øje med / 3D-printet mad hjælper syge / Plantefars hitter / Mejerifokus: Sinai mærker ef
Nytåret indvarslede en lille revolution i supermarkedernes kølediske. Foto: Coop Forsidefoto: Daloons direktør, Peder Andersen, har grund til at være tilfreds, for der er forårsfornemmelser på fabrikken i Nyborg, hvor det går rigtig godt. Læs mere på side 26-29. Foto: Klaus Hansen Når produktionen
Højere kvalitet. Bedre output. Fuld overensstemmelse. Din udfordring. Vores ekspertise. Nøjagtig, hurtig og pålidelig temperaturmåling er afgørende indenfor fødevareindustrien og life science. Overensstemmelse med strenge produktsikkerheds- og kvalitetsbestemmelser er nøglen til højere kvalitet og
Vingummi-komet: Vi får ekstremt god feedback fra hele verden Den sjællandske vingummi-iværksætter Kristian Them Hansen har forrygende travlt om få dage skal hans virksomhed, Wally and Whiz, flytte, og om tre år skal den nå en tre-cifret millionomsætning Af Henrik Kongsgaard Kristian Them Hansen h
DOSIC - FØDEVAREINDUSTRIENS MULTIFUNKTIONELLE FLOWMÅLER Præcis og robust flowmåler med integreret temperaturføler. Godkendt til fødevareindustrien skrappeste krav. DOSIC er selvkalibrerende, måler temperatur og flow samtidig og kan komunikere via IO-link. www.sick.dk/dosic Tlf.: 4582 6400 FRE s005
Plantefarsen sejrer i supermarkederne Både Coop og Dansk Supermarked melder om forrygende salg ad plantefars Af Mads Rømert Flexitarerne bliver flere. I august sidste år viste en undersøgelse fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening, at mere end hver fjerde dansker kvitter kød, fjerkræ og fisk
Kan der spares noget på energien? Hvad kan Går rengøringen gennem kontrollen? Budgettet skal overholdes!! genbruges? Hjælp!! Kl. 02.34: Nedbrud Nyt anlæg Godt i gang med nyt produkt Viden, tillid og nysgerrighed 360 graders fokus på dit procesanlæg Procestekniske løsninger og know how gen
Opråb til producenter: Se verden m Verden forandrer sig hurtigere og hurtigere, og det mærkes også i fødevareindustrien. Producenterne er Af Mads Rømert Nørgaard Mikkelsen har mange kendte fødevareproducenter og -brands som kunder. Arla, Ben & Jerrys, Carletti, Chr. Hansen, Easis, Frisko, Haribo, H
n med forbrugernes øjne nødt til at se verden fra forbrugernes perspektiv, siger Hanne Harbo, der har udviklet fødevarer i 30 år Jeg synes, det er meget modigt, at Tulip laver vegansk pålæg og færdigretter Hanne Harbo, strategic food planner og partner hos Nørgaard Mikkelsen for opfordrer Hanne Ha
12 trends i år producenterne Innovations- og kommunikationsbureauet Nørgård Mikkelsen har i deres årlige udgivelse om Food Trends peget på 12 vigtige trends, som, bureauet mener, vil præge forbrugerne i år. Hvis fødevareproducenterne kan ramme trendsene måske endda flere trends med ét produkt har
e skal holde øje med Snackification Måltidskulturen er under forandring. Vi spiser hvor som helst og når som helst, og snackene bliver det nye måltid. Snackprodukter bevæger sig med lynets hastighed fra usundt til sundt, og de små mængder øger forbrugernes lyst til at prøve noget nyt, så her har pr
MEJERI FOKUS Peter Staunsbæk (tv.), der er driftsingeniør og medejer af Mammen Mejerierne, tager imod iværksætter Joachim Kastberg. Mammen Mejerierne har købt halvdelen af Kastberg Is, som fremover skal produceres på Mammen-mejeriet Drøsbro. Mammen Mejeri er landets næststørste mejeri målt på mæl
FOODEXPO.DK HELE BRANCHENS MØDESTED Glæd jer til tre inspirerende og værdifulde messedage og bliv klogere på fødevarebranchens nyeste tendenser på Nordens største fagmesse inden for foodservice, detail, hotel- og restaurantbranchen i Herning 18.-20. marts 2018. GÅ IKKE GLIP AF: Tre fyldte ØKO-ha
MEJERI FOKUS Eksportfesten for ost fortsætter Eksporten af dansk ost voksede med over en tredjedel fra 2012-2016. Og alt tyder på, at festen fortsatte i 2017. Arla satser på både mozzarellaproduktion i Tyskland og Castello-produktion i Danmark Af Morten Vittrup Lund Osteeksporten indbragte de dan
MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC MULTIVAC TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER TRAYSEALER MULTIVACs MULTIVACstraysealerprogram traysealerprogramdækker dækkeraltalt MULTIVACs MULTIVACs traysealerprogram traysealerprogram dækker dækkeraltalt frafra kompaktkompakt-tiltili
MEJERI FOKUS Arla lader atter milliarderne r Proteinproduktion, udvikling af laktosefri produkter og dansk ost til eksport er tre af de forretningsområder, som Arla sætter turbo på med rekordstor investeringsplan for knap fire milliarder kroner Af Morten Vittrup Lund Laktose er et sukker, der fin
e rulle Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Af samme årsag har Arla Food Ingredients også planer om at opføre flere fabrikker i USA. - Marginerne i Arla Foods Ingredients under ét er fire gange så høje som gennemsnittet i resten af vores forretning, har
MEJERI FOKUS Direktøren projekterede selv sin nye produktionshal Af Morten Vittrup Lund Kirkeby & Thrane er ejet af to familier, Thrane og Kildegaard. Udover at drive Sinai Mejeri er Kirkeby & Thrane en handelsvirksomhed, som forhandler et bredt udvalg af mejeriprodukter, herunder til koshermarke
FOKUS kvadratmeter administrationslokaler. Øget salg er én af årsagerne til, at Kirkeby & Thrane har valgt at poste et tocifret millionbeløb i en udvidelse af Sinai Mejeri, der hovedsageligt producerer syrnede mælkeprodukter som creme fraiche, skyr og kærnemælk samt friskoste, ostecremer og gule os
MEJERI FOKUS Thrane Mejeri fremstillede indtil lukningen i efteråret 2017 ca. 260 ton rygeost årligt for Arla. Rygeosten er Danmarks eneste originale, unikke ost. Alle andre danske oste er efterligninger af udenlandske ostetyper. Rygeostens oprindelse kan dateres tilbage til 1800-tallet. Den er o
FOKUS MEJERI e fraiche Facebook-opslag førte til jobstorm Sinai Mejeri fremstiller syrnede mælkeprodukter som creme fraiche, skyr og kærnemælk og sælger til både industri, food service og detail, så eksempelvis creme fraiche fremstilles i forskellige størrelser lige fra 500 grams bægre til super
MEJERI FOKUS Nyt redskab letter arbejdet med kvalitetskontrol Er mælken pasteuriseret ved den korrekte temperatur i det korrekte tidsrum? Det er blot et af de mange krav, mejerierne skal garantere er i orden i forhold til fødevaresikkerheden. De lovgivningsmæssige krav til mejerierne har i mange å
- DET ER VEJEN din l i t s e c c su I Vejen Kommune har vi Danmarks laveste priser på erhvervsjord langs E20 - erhvervsjord til din fødevarevirksomhed Man tager: En fantastisk infrastruktur Et nip af de bedste rammevilkår En håndfuld af landets mest ambitiøse rådgivning Tilsætter et stærkt ne
MEJERI FOKUS Alcowhey vil de næste par år fortsat have til huse på DTU, hvor virksomheden kan benytte sig af laboratoriefaciliteterne og arbejde i synergi med Forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering. Flere mejerier har allerede udvist interesse for teknologien, og Alcowhey u
Ring på 70 10 65 10 Besøg rentokil.dk Eksperterne skadedyrskontrol Rentokil sikreri mod og bekæmper alle former for skadedyr Er din virksomhed sikret optimalt mod måger? Med Anico-Bird fuglecontroller til tagflader minimeres problemer med måger på tagflader. Antallet af måger i byerne og inde i la
Daloons administrerende direktør, Peder Andersen, har grund til at smile, for det ruller for Daloon. Foto: Klaus Hansen Daloon inde i massiv vækst Peder Andersen har stået i spidsen for Daloon siden januar 2016 så hans udnævnelse var noget af det første, Daloons hollandske ejere, Izico Food Group,
ANNONCE Kalle Nordic indgår ny stærk alliance Kalle Nordic og Tub-ex har netop indgået et strategisk samarbejde og vil fremover gå under navnet Pro-ex. Kalle Nordics aktiviteter, personale og ekspertise vil dog blive videreført 1:1 i den nye virksomhed, forsikrer Claus Jensen, som er CEO i Pro-ex.
Fyldet doseres automatisk i den udstrakte flade gule dej til højre. Foto: Klaus Hansen En sindrig maskine folder dejen perfekt omkring fyldet. Foto: Klaus Hansen På en god dag producerer Daloon omkring en million forårsruller. Foto: Klaus Hansen Lars Hansen står her ved røntgenscanneren, der tager
De færdige ruller pakkes i kasser af robotter. Foto: Klaus Hansen Daloons fabrik er gennemautomatiseret, og derfor er produktionsomkostningerne pr. produceret forårsrulle noget lavere end hos konkurrenterne. Foto: Klaus Hansen En kæmpestor palleteringsrobot pakker paller til forsendelse allersidst
Hanegal vil bygge fabrik til færdigretter Øko-producents nystiftede datterselskab skal satse på convenience-markedet Den økologiske fødevareproducent Hanegal vil satse yderligere på færdigretter, og en helt ny fabrik er derfor på vej, skriver Midtjyllands Avis. Al Hanegals produktion foregår i Hader
Photos: Oporkka/iStock, Wavebreakmedia/Shutterstock, Benders Paper Cups PEFC: Din sikkerhed for bæredygtig emballage Gør det nemt for dine kunder at vælge bæredygtigt Vælg PEFC Læs mere på www.pefc.dk PEFC_UK_QSR_magazine_advert_A4_PRINT_2017_02_16.indd 1 FRE s031 129 Food 1602.indd 31 Din gar
Danskere blandede det sunde med det søde Danske producenter af søde sager fulgte tidens sunde trends på ISM-messen i Køln Af Henrik Kongsgaard Otte danske virksomheder med snacks og søde sager som speciale var i de sidste dage af januar med på en af verdens største slikmesser, ISM i Køln, som del a
Irske lam græsser udendørs det meste af året på små til mellemstore familieejede gårde med usædvanligt høj dyrevelfærd. 80% af den irske landbrugsjord består af græs, hvilket står i skarp kontrast til de 40 procent, som er gennemsnittet i Europa. Dette udgør samtidig grundlaget for den store produk
Fødevareforskningen har fået n Det største byggeprojekt i DTUs historie betyder, at Fødevareinstituttet nu er en del af det 42.000 Tekst og foto: Laurids Hovgaard Forskningen i life science og bioengineering på DTU skal opfylde en vision om at bidrage til at løse nogle af dette århundredes afgørend
nye rammer kvadratmeter store kompleks, som samler al forskningen inden for life science og bioengineering En forskningsgruppe ser på hvad kemikalier i eksempelvis fødevarer og kosmetik betyder for den menneskelige krop. Det sker med computermodeller og dyreforsøg. Her er det rottetestikler der er
Hørkram udvider og vil hyre 200 nye ansatte Catering-virksomhedens areal i Sorø er vokset med over 30.000 kvadratmeter Af Henrik Kongsgaard Cateringkæmpen Hørkram Foodservice i Sorø er blevet endnu større virksomheden har netop indviet et byggeri, som har fordoblet arealet til nu 62.000 kvadratmet
ANNONCE Ryggen gør ikke mindre ondt, fordi der kommer ekstra i pensionsposen Er det realistisk for slagtere, bagere eller lønmodtagere i andre fysisk nedslidende erhverv at blive 3-5 år længere på arbejdsmarkedet? Svaret er et rungende nej, hvis man spørger Ole Wehlast, som er forbundsformand i Fø
Hjemmebygget 3D-printer er første skridt p Teknologisk Institut i Aarhus har i løbet af 2017 gjort sig de første erfaringer med at 3D-printe fødevarer. Af Morten Vittrup Lund Bob the Builder kaldes på dansk Byggemand Bob og er en engelsk animationsfigur, der for første gang optrådte på TV i 1998.
t på vejen mod 3D-printede måltider En nyere generation af printere skal gøre instituttet i stand til at printe andet end bare gulerodsmos bet er, at man med tiden vil være i stand til at printe flere forskellige fødevarer i et langt højere tempo end i dag. Man skal jo starte et sted Men man skal j
Jeremie Pierre Gay, adm. direktør i Create it REAL, smager på 3D-printet gastronomi. Foto: Create it REAL Create it REAL er en iværksættervirksomhed med base i Aalborg. Create it REAL er en forsknings- og udviklingsvirksomhed, der arbejder med at udvikle bl.a. software og styresystemer til 3Dprinte
Fødevaresikkerhed Made by Baumer. Kan man forbedre fødevaresikkerheden og samtidig øge effektiviteten? Ja! Med Baumers serie af hygiejniske tryk-, temperatur-, ledningsevneog niveausensorer, kan du både øge din effektivitet og optimere din CIP proces. For yderligere information Besøg os på www.bau
Stærkt dansk krydderi på Anuga FoodTec Cirka 70 danske maskin- og teknikproducenter til fødevareindustrien er med på Anuga FoodTec i Køln Af Simon Dinsen Hansen Der kommer et solidt drys dansk krydderi i den samlede messe-menu, når der skrues op for årets udgave af Anuga FoodTec i Køln den 20.23. m
Seniorspecialist, Mari Ann Tørngren fra DMRI, demonstrerer her det mikrobølgeudstyr, som er blevet brugt til de forskellige tests af den ny og lovende teknologi. Teknikken giver fersk kød en ekstra lang holdbarhed. Forskere forlænger det ferske køds holdbarhed På Teknologisk Institut har man udvikl
3D-printet titaniumgriber griber om laksen Teknologisk Institut har fået fødevaregodkendt en særlig type griber, der er 3D-printet i metal. Griberen anvendes nu i Marels kommercielle maskiner til fiskeindustrien Af Morten Vittrup Lund Titanium kaldes også titan og er det 22. grundstof i det periodis
FREMTIDENS FØDEVAREINDUSTRI Nordeuropas største messe for fødevareteknologi Book din stand Kontakt Susanne Hofmann på shh@mch.dk eller tlf. 9926 9926 Processing & Packaging 13. - 15. november 2018 FRE s045 129 Food 1602.indd 45 13-02-2018 08:16:15
Nu rykker robotterne ind på g Kollaborativ robotteknologi betegner den gren af industrirobotter, der er udviklet til at kunne monteres direkte på en produktionslinje eller ved et arbejdsbord uden behov for sikkerhedsafskærmning. Blandt pionererne på området er danske Universal Robots. En kollaborati
å gartnerierne r me, fordi gartnerierne har været hårdt tyngede af PSO-afgiften og i stedet investeret deres penge i lande som Tyskland og Sverige. En bølge er sat i gang Men med udfasningen af PSO-afgiften er der blevet luft i økonomien til at investere i ny teknologi. - Der er sat en bølge i gan
Fødevareproducenter skal se m Opdrættede fisk til konsum er en voksende industri. Antallet af opdrættede fisk har været støt stigende de seneste årtier, så hvor mindre en hver femte konsumfisk var fra opdræt i 1995, og resten blev fanget, er det nu omkring halvdelen af fiskene, der stammer fra opdræ
e mod havet i fremtiden Det meste af vores forskning har med for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt Charlotte Jacobsen, professor, DTU Fødevareinstituttet ditionelle torsk, som man bruger i Norge. Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også
JH Stålindustri køler både cremen og den tykke sovs Dansk specialist i ståltanke udvikler varmevekslere til fødevareindustrien kunde i Norge har netop modtaget et anlæg Af Simon Dinsen Hansen Varmeveksleren har følgende tekniske specifikationer: Transmissionsareal: 0,7 kvadratmeter Arbejdstryk:
Central vakuumforsyning giver gevinst Osteproducent har opnået energibesparelser ved at samle vakuumpumperne i centralt system Der kan være positiv afregning i både det økonomiske og det miljømæssige regnskab ved en omlægning af produktionens vakuum system. Det ved de hos DMK, Deutsches Milchkontor
Glat ståloverflade snyder børsten Et ministudie foretaget af Danmarks Nationale Metrologiinstitut og Damstahl viser, at en glat ståloverflade med lav Ra-værdi ikke altid resulterer i en god rengørlighed og lav bakterievækst overfladerne, og angivet på histogrammet på Figur 2. Det ses at alle overfla
3D billeder af de tre ståloverflader målt med et optisk konfokal mikroskop. (a) 2B, (b) slebet korn 220 og (c) slebet korn 320. Højdeskalaen (Z-skala) går fra 0-5 μm på alle billeder. 1 μm svarer til 0,001 mm. Forsøgs-resultat strider mod det forventede Forsøg viser udfordringerne ved at bruge Ra-p
PRODUKTER NYE Vikan dykker ned i detaljerne En ny børste fra producenten Vikan, som skal finde vej ind i de alle afkroge af produktionsanlægget Hvad nytter det at gøre rent, hvis børsten er beskidt. Det er tankegangen i de hygiejniske rengøringsprodukter fra Vikan, som nu har tilføjet endnu en bør
NYE PRODUKTER Alfa Laval udvikler to nye ventiltyper Aircold lancerer vandkøleanlægget WRA, som er beregnet til proceskøling i levnedsmiddelindustrien. WRA er ifølge Aircold et driftssikkert og robust vandkøleanlæg, der producerer kølevand, nemt at tilkoble og velegnet til både små og mellemstore
Her vil du fremover kunne se modtageren af avisen. Kontakt os gerne, hvis vi har skrevet forkert, eller hvis du har ændringer. Telefon +45 44 85 88 99 Email food@nordiskemedier.dk Smag for ostefremstilling Processerne for ostefremstilling er lige så varieret og Tag en snak med en repræsentant fra