23948sdkhjf

EU-direktiv om serialisering udfordrer virksomheder, men kan også have gavnlige effekter på produkti

I februar 2019 blev det vedtaget, at receptpligtige lægemidler skal være serialiseret på den enkelte salgsenhed. Det vil sige, at hver salgsenhed har sit eget unikke serienummer, som registreres i en international og national HUB.

Det er i disse HUB’s, at apotekerne fra november 2019 kan tjekke, at al receptpligtig medicin er serialiseret og ikke mindst påsat AntiTamperingDevice. Formålet med serialiseringen er at komme forfalskede lægemidler til livs og gøre det langt vanskeligere, og forhåbentligt umuligt, at forfalske lægemidler fremadrettet. Læs om serialisering i medicinalindustrien her.

EU-direktivet har udfordret forsyningskæderne gevaldigt, da det stiller store og ikke mindst dyre krav til alle aktører. Ikke desto mindre er det dog også en god mulighed for at styrke supply-chain samarbejdet og dermed få en bedre forretning på den lange bane – både økonomisk og for medarbejderne.

Udfordringer ved implementering af serialisering
Når alt kommer til alt, er det et fornuftigt og sikkert direktiv, som kun kommer forbrugerne til gode. Til gengæld er det både vanskeligt og dyrt at håndtere og implementere direktivet, og virksomhederne støder på forskellige barrierer undervejs. Først og fremmest skal den elektriske sporing af salgsenhederne nu foregå på endnu flere niveauer og både dække produktionsniveau, produktionslinjeniveauerne, fabriksniveau og mere. Det betyder, at der skal implementeres en ny og stærkere integration af processer og IT, hvilket både koster mange penge og kræver ekstra mandskab.

En anden primær barriere opstår, idet serialiseringen skal implementeres i produktionslinjen. Det vil nemlig betyde en ombygning af produktionslinjen, der i forvejen består af forskellige maskiner, som er sat sammen og kombineret mest hensigtsmæssigt. Skal nye maskiner implementeres, kræver det en ombygning, og endnu en gang er denne både krævende og dyr.

Gevinst på bundlinjen
Når det så er sagt, har serialiseringen til gengæld også vist sig at være givende på bundlinjen. Selvom implementeringen er en dyr og tidskrævende affære, er det altså også en gylden mulighed for at styrke den overordnede supply-chain. Serialiseringen ”tvinger” nemlig visse virksomheder til at investere i nye maskiner, systemer og højere automationsgrad, hvilket på sigt kan højne effektiviteten og løse problemer med sikkerhed såvel som arbejdsmiljø på tværs af supply-chain.

Hvis investeringen bliver lagt og udført korrekt, kan den give en styrket supply-chain med IT-styring, produktionsdrift og afstemning samt gennemsigtighed mellem alle de mange involverede parter i værdikæden. Farmaindustrien har før haft fokus på forskning og udvikling af produkter, men der er faktisk rigtigt store gevinster at hente i at optimere den eksisterende værdikæde. Netop dét kan et serialiseringsprojekt være katalysatoren til.

Send til en kollega

0.016