23948sdkhjf

Hvad er et godt hundefoder?

Det er vigtigt at vælge det helt rigtige foder til din hund.

Alt det hundefoder du kan købe indeholder tre grundlæggende energikilder. Det er protein, kulhydrat og fedt. Når du køber et hundefoder skal du holde øje med, at indholdet af de tre ingredienser er rigtigt fordelt. Har du en voksen hund, der er normalvægtig skal indholdet af protein som hovedregel ligge på cirka 20 procent og indholdet af fedt på cirka 10 procent. Men selvfølgelig skal du tage hensyn til den hund du har. En hunds basale energibehov kommer an på hundens vægt, muskelmasse og aktivitetsniveau. Har du en hund, der skal tabe sig skal foderet indeholde mindre fedt og mere protein.

Vigtige ingredienser i hundemad
Ud over foderets indhold af fedt og protein skal du holde øje med, om det hundefoder du køber har de nødvendige mineraler og vitaminer samt et højt indhold af fibre og råaske. Fibrene holder maven sund og skal ligge på cirka fire procent. Råaskeprocentdelen skal være omkring fem procent. Råaske er ikke noget, der tilsættes, men er derimod den mineraldel, der bliver tilbage, når foderet er fordøjet. Råasken indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Det er en god ide at vælge et foder, der indeholder omega 3 og omega 6 fedtsyrer, så behøver du ikke give det ved siden af. Undgå foder med mange konserveringsmidler, det er ikke sundt for din hund.

De tre grundlæggende energikilder
Når du skal vælge et hundefoder så tjek om det har en god fordeling af følgende:

Proteiner
Proteinerne er kroppens mest grundlæggende byggesten. Eller rettere sagt det er de aminosyrer, som proteinerne er opbygget af, der i virkeligheden er byggestenene. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilke aminosyrer, der er i foderet. Aminosyrer kan nemlig deles i to typer: dem der er essentielle og dem, der ikke er essentielle. Det er naturligvis de essentielle, der er vigtige. Dem skal hunden have gennem kosten. Det er altså ikke bare proteinindholdet, der er vigtigt men hvor mange essentielle aminosyrer proteinerne indeholder. Indeholder et hundefoder de rette proteiner fra kød og fisk er det fint med et proteinindhold på 20 procent.

Kulhydrater
Hvis kulhydrater bearbejdes på den rigtige måde, kan de fint udnyttes af din hund som energikilde. Modsat ulven har hunde ligesom vi mennesker de enzymer, der skal til for at nedbryde kulhydraterne. Nogle mener ikke, at især kornprodukter er godt i hundefoder, men det der virkelig betyder noget er, om kulhydraterne er behandlet, så hunden kan optage energien fra dem. En hund må aldrig få rå kornprodukter. Det er umuligt for den at fordøje.

Fedt
Det er nødvendigt for din hund at få fedt i sin kost. Selvfølgelig skal du holde øje med, at den ikke får for meget fedt, da der er en stigene tendens til overvægtige hunde. Men det er fedtet, der gør det muligt for hunden at optage vitaminenerne A, E, D og K. Samtidigt er fedt en god energikilde. Energimængden i fedt er næsten dobbelt så høj per gram, når man sammenligner med proteiner eller kulhydrater. De såkaldte flerumættede fedtsyrer såsom omega 3 og omega 6 findes hovedsaligt i fiskeolie og er vigtige, fordi de har en meget gavnlig virkning på hundens pels og hud, hjerte- og hjernevæv samt visse betændelsestilstande. Hunden kan til dels selv danne de flerumættede fedtsyrer, hvis den får hørfrøolie eller kæmpenatlys. Din hund kan ikke få for mange flerumættede fedtsyrer.

Fibre
Hvis der er et højt indhold af fibre i din hunds foder betyder det, at den producerer mere afføring, som du skal samle op. Fibrene mætter og fylder i hundens mave, men har ingen funktion som energikilde. Fibrene ryger lige igennem systemet. Fibrene er ofte tilsat for at fylde. Det kan være fint nok i et slankefoder, men et højt indhold af fibre kan også snyde. For eksempel kan et hundefoder umiddelbart virke billigt, men er der tilsat en stor mængde fibre, vil hunden ikke blive rigtig mæt og der skal derfor bruges mere af det.

 

 

 

Send til en kollega

0.063