23948sdkhjf

Det rette udstyr er essentielt for, at storkøkkener fungerer

Når man skal producere mad til mange mennesker på én gang, så skal der ikke meget til for, at tingene ikke glider som smurt i olie.

Der kan opstå mange udfordringer, og når man arbejder under et stort tidspres, så er der ikke plads til, at udstyret f.eks. ikke virker helt, som det skal.

Med mange munde at mætte skal udstyret være i orden, når man driver et storkøkken, og dette kræver ofte nogle fornuftige investeringer, der skal gøres, inden problemerne opstår. Det kan i den forbindelse være svært at prioritere mellem de forskellige investeringer, og derfor er det bedste i virkeligheden at se på det nuværende set-up og finde de mulige svagheder, dette set-up har.

Fryse- og køleudstyret skal prioriteres højt
Hvis man har sin daglige gang i et storkøkken, så ved man også, hvor mange kilo råvarer der ryger gennem maskineriet hver eneste dag. Her er der tale om så store mængder, at man skal have noget professionelt fryse- og køleudstyr, der kan holde varerne friske i længere tid ad gangen - og derfor er det også et af de første steder, man oplever problemer, hvis udstyret ikke er i orden. Logistikken omkring temperaturer på råvarerne er utrolig vigtig for både Fødevarestyrelsen og kunderne, og det er ét af de områder, man ikke bør nedprioritere.

Indenfor køl og frys er der mange forskellige løsninger, der kan bruges i storkøkkener, og hvilken man bør vælge afhænger i høj grad af, hvordan ens køkken er bygget op, og hvordan de normale arbejdsgange er. Derfor kan det være en god idé at tage medarbejderne med på råd, når man skal investere i nye fryse- og køleskabe til storkøkkenet. De ansatte ved bedst, hvilke udfordringer der er på daglig basis, og de har også en stor indsigt i, had deres storkøkken udstyr skal kunne for, at dagligdagen fungerer bedst muligt.

Sørg for den nødvendige kapacitet til alle tider
Storkøkkener producerer store mængder af mad på relativt kort tid, og derfor er det også en god idé jævnligt at holde øje med, hvilken kapacitet der er nødvendig for at levere de resultater, man gerne vil. Den nødvendige kapacitet kan f.eks. komme til udtryk ved behovet for flere komfurer, ovne eller flere køleborde, hvor man kan anrette maden bedst muligt - eller der kan være logistiske udfordringer andre steder i køkkenet, som der skal tages hånd om.

Det er klart, at den nødvendige kapacitet svinger meget i forhold til de ordrer, man får ind, men generelt skal man forsøge at finde en balance, hvor der er det nødvendige udstyr for, at produktionen af maden ikke går i stå på noget tidspunkt. Igen kan det i den grad betale sig at høre medarbejderne, hvad deres erfaringer er fra dagligdagen - det er dem, der arbejder med udstyret og de ydre omstændigheder i køkkenet, så det er også dem, der har bedst styr på, hvordan dette kan forbedres.

Gå efter udstyr, der sparer på strømmen
Selvom man ikke nødvendigvis har kapacitetsproblemer i det storkøkken, man driver, så kan der alligevel være god grund til jævnligt at udskifte udstyret i både køkkenet og den tilhørende kantine, hvis man har en sådan. Dette skyldes, at gammelt udstyr sluger mere strøm end deres tilsvarende nyere modeller, og det kan faktisk mærkes på pengepungen, når man skifter ét eller flere stykker udstyr ud. Selvfølgelig er der en større investering forbundet med at købe det nye udstyr, men denne vil langsomt tjene sig hjem igen, fordi udstyret simpelthen er mere energieffektivt. Det er derfor også noget, man bør se efter, når man køber en ny kølemontre til kantinen eller et nyt kølebord til køkkenet.

Vælg kvalitetsudstyr, der holder længere
Det er altid en stor investering at købe nyt udstyr til et storkøkken, fordi det skal kunne leve op til et helt andet brugsmønster end i et almindeligt køkken. Udstyret bliver ofte presset til det yderste for at levere den mad, der skal til, og derfor bør man heller ikke gå på kompromis med kvaliteten af det køkkenudstyr, man vælger. Kvaliteten betyder alt for, om udstyret er en god investering på den lange bane, og hvis holdbarheden er god, så er det godt for pengepungen.

Der er mange udgifter forbundet med at drive et storkøkken, men det bør ikke være en hæmsko for at investere i den infrastruktur, der skal til for at få køkkenet til at fungere optimalt. Derfor bør man jævnligt gå udstyret igennem og finde nyt udstyr, hvis køkkenet trænger til det.

Send til en kollega

0.062