23948sdkhjf

Lån penge på den kloge måde

Denne artikel er sponsoreret af https://lendme.dk/ 

At låne penge er i dag en god mulighed for at skabe muligheder og realisere sine drømme. 

Det kan blive relevant at låne penge i mange forskellige situationer; f.eks. ved køb af bolig eller bil, eller i forbindelse med et studie eller en uddannelse. 

Uanset hvilken type lån, og hvad årsagen er, bør man altid skabe sig et overblik over mulighederne og sætte sig ind i diverse forpligtelser, som er forbundet med at låne penge i forskellige sammenhænge. 

Lån penge et sted, hvor du føler dig tryg ved at skulle forpligte dig.

Forskellige typer af lån

Som nævnt indledningsvis findes der forskellige typer af lån. 

De mest almindelige er boliglån, forbrugslån, studielån og kassekredit. 

Et boliglån anvendes typisk til at finansiere et boligkøb. Denne type lån kan vælges med både fast eller variabel rente. 

Du har mulighed for boliglån hos både banker, sparekasser og realkreditinstitutter.

Forbrugslån er den overordnede betegnelsen for en type af lån, man optager med henblik på forbrug. 

Det kan være køb af ting, møbler, rejser osv. I mange tilfælde har et forbrugslån en højere rente end boliglån, og det skal også tilbagebetales hurtigere.

Et studielån er en måde at finansiere en uddannelse på. 

Der findes mange muligheder og typer af studielån. 

Her er det godt at være opmærksom på, at man ikke vælger et lån, der ender med at have negative konsekvenser for økonomien på lang sigt. 

Man kan på den måde risikere at mærke til et studielån længe efter, at man har færdiggjort uddannelsen.

En kassekredit giver mulighed for overtræk på en bankkonto op til et bestemt beløb. 

Der er typisk en høj rente, og det er en mulighed, som i langt de fleste tilfælde vælges til kortsigtede behov.

Du bør altid sammenligne lån

Noget af det første, du kan gøre, når du skal finde frem til et muligt lån, er at sammenligne forskellige lånemuligheder. 

Sammenlign lån på forskellige hjemmesider eller ved at indhente informationer om forskellige lån, så du bedre kan skabe dig et overblik over mulighederne.

Når du sammenligner lån, er der flere ting, du bør fokusere på. 

Husk også på, at det lån, der umiddelbart virker som det bedste sammenlignet med andre, nødvendigvis ikke er det. 

Der kan være forpligtelser eller skjulte gebyrer, som man ikke har opdaget. Derfor er det en nødvendighed at forstå alt omkring et lån.

  • Rente: Du bør sammenligne renten på lånet. Dette er typisk angivet ved en omkostningssats (ÅOP) for forskellige lån. ÅOP angiver de samlede omkostninger for et lån inklusiv gebyrer.
  • Gebyrer: Forskellige lånegivere kan opkræve forskellige gebyrer. Derfor er det enormt vigtigt at sammenligne gebyrerne for hvert lån hos den enkelte långiver, som du overvejer at optage et lån hos. Gebyrer kan være svære at overskue, og derfor bør du aldrig optage et lån, hvor du ikke er helt sikker på alle gebyrerne.
  • Vilkår: På samme måde som gebyrer, så er vilkårene for at optage et lån også essentielle. Vilkårene siger noget om eksempelvis løbetiden på lånet, tilbagebetalingsbetingelser og muligheder for afbetaling. Vilkårene skal passe til din økonomiske situation.

Omkostninger forbundet med et lån

Sammenlign lån for den bedste oplevelse, så du ender med et låneforløb, der forløber helt efter hensigten uden skjulte negative overraskelser undervejs. 

Der er naturlige omkostninger forbundet med et lån. 

Disse er vigtige at skabe et overblik over, da det er beløb, som du så at sige betaler for muligheden for at optage lånet.

Renten er prisen, du betaler for at låne pengene. 

Renten betales over løbetiden på lånet, typisk hver måned, og den bliver beregnet som en procentdel af det lånte beløb. 

Det betyder derfor også, at en høj rente gør et lån dyrere. Renten er derfor den første indikator for, hvor dyrt et lån muligvis ender med at blive.

Forskellige gebyrer gør typisk også, at omkostningerne stiger, når man optager et lån. Der kan være et gebyr for etablering af et lån, et administrationsgebyr, samt gebyrer for for tidlig tilbagebetaling.

Dette skal du overveje, inden du tager et lån

Inden du vælger det første og bedste lån, bør du overveje flere ting, som kan have afgørende indflydelse og betydning for, hvordan du ender med det rette lån samt får den bedste oplevelse. 

Først og fremmest skal du vide, hvad du helt konkret har brug for at låne. 

Det kan fungere som en rettesnor, hvor du bør låne det, du har brug for, og ikke mere.

Dernæst bør du tænke over, hvad du har råd til at betale tilbage af lånet hver måned - og husk, som tidligere nævnt, at dette er inklusiv renterne. 

Det kan hurtigt løbe op, og hvis det er et stort lån med en kort tilbagebetalingsperiode, skal du lægge en del til side hver eneste måned. 

Det er en god ide at have styr på din økonomi, så du ikke ender med at leve dårligt på grund af lånet.

Ved mange lån kan man vælge, om man ønsker en fast eller variabel rente. Der er fordele og ulemper ved begge - særligt ift. din personlige økonomiske situation. 

Du bør derfor sætte dig ind i, hvordan det fungerer, så du kan være sikker på at vælge den rette rente.

Til sidst kan du spørge dig selv, hvor vigtigt og akut lånet er. 

Nogle ting er mere nødvendige end andre. Hvis det er noget, du sagtens kan undvære, kan du vente lidt med at optage lånet. 

Hvis du har brug for et lån til en bil eller hus, kan det i højere grad være en direkte nødvendighed.

Send til en kollega

0.079