23948sdkhjf

Otte kostråd bliver til ti

Mere fisk og mindre mængder kød og salt er blandt de nye anbefalinger, som Fødevarestyrelsen fremlagde tirsdag.
For første gang er Fødevarestyrelsen nu ude at sætte gram på, hvor meget kød vi bør spise samt hvor meget fisk og hvor lidt salt der bør være på ugemenuen. Sidst myndighederne justerede rådene tilbage i 2005.

Fødevareminister Karen Hækkerup præsenterede tirsdag de nye kostråd på DTU i Lyngby.

- For hverdagens forbruger skal kostråd ikke være tung og utilgængelig videnskab, men brugbare retningslinjer, man kan følge eller lade sig inspirere af, når man står hjemme i køkkenet, siger fødevareministeren og fortsætter:

- Der er ingen, der kan bruge ti løftede pegefingre til noget. Derfor har vi med de nye kostråd forsøgt at gøre forskningen tilgængelig og appetitlig for forbrugerne. Med kostrådene i hånden får de en brugbar guide til, hvordan de kan leve et længere og sundere liv. Uden hverken at være flerstjernet mesterkok eller ernæringsekspert, lyder det fra fødevareminister Karen Hækkerup.

Otte råd bliver til ti
De ti nye kostråd indledes med et samlende råd om at spise varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv. Fordi man hermed er med til at sikre en sund balance i energiregnskabet. De ni øvrige råd giver anbefalinger til, hvilke typer mad, der med fordel kan komme på menuen.

Et af rådene opfordrer forbrugerne til at skrue op for indtaget af fisk. Et andet at spise mad med mindre salt og et tredje at holde igen med smør og fede oste, men til gengæld at bruge sundere planteolier og række ud efter den magre mælk i kølemontren.

Og for første gang er Fødevarestyrelsen nu ude at sætte gram på vores kødindtag, så der maksimalt kommer et halvt kilo tilberedt kød på tallerkenen om ugen.

Rådene om at skære ned på sukkerforbruget og i øvrigt drikke vand, er gengangere i Danmarks ti nye officielle kostråd .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141