23948sdkhjf

Svinekødspriserne dykker

Prognosen for de kommende kvartalers afregningspriser for svinekød er nedjusteret ifølge Landbrug & Fødevarer. Ruslands importstop er den væsentligste årsag.
Da Rusland i februar stoppede importen af 750.000 tons svinekød (svarende til cirka 9 millioner svin) fra Europa på grund af svinepest i Ukraine, dykkede afregningen til Danmarks svineproducenter. Nu falder priserne en gang til, fordi Rusland har stoppet for al import af fødevarer fra Europa. En ny prognose fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer viser, at svineproducenter i fjerde kvartal i år kan forvente at få mere end 1,5 krone mindre per kilo svinekød i forhold til fjerde kvartal sidste år. Det svarer til cirka 140 kroner per slagtesvin.

- Europa svømmer over af fødevarer, efter Rusland har stoppet al import. Det betyder, at priserne på fødevarer generelt falder. Vi håber på en normalisering af forholdet til Rusland inden for en overskuelig fremtid, for det er et virkeligt godt marked. Men lige nu knokler vi på livet løs for at finde alternative markeder, der kan aftage det svinekød, vi plejer at sælge til Rusland, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

Det er blandt andet nye markeder i Sydamerika, der lige nu er i fokus. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer til, at Fødevarestyrelsen får tildelt flere ressourcer, da det er et stort arbejde af sikre de nødvendige certifikater og virksomhedsgodkendelser.

En dråbe i et fyldt glas
Konsekvenserne af Ruslands importstop rammer svineproducenterne i en tid, hvor der ifølge Landbrug & Fødevarer i forvejen er mangel på slagtesvin i Danmark. Mere lempelig miljølovgivning og bedre rammevilkår i de øvrige svineproducerende lande i Europa gør det sværere og sværere for danske svineproducenter at konkurrere, mener organisationen.

- Politikerne i Danmark har flere gange vist deres gode vilje til at forbedre rammebetingelserne for svineproducenterne i Danmark. Blandt andet med en vækstpakke. Desværre kommer vi ikke til at udnytte potentialerne, så længe en forældet miljøregulering bremser investeringsmulighederne i erhvervet. Arbejdet med at gøre Natur- og Landbrugskommissions anbefalinger til virkelighed lader også vente på sig, så det er en problematik med mange facetter, der skal løses med en indsats fra både erhvervet og politikerne, siger Søren Gade.

Den nye prognose om fjerde kvartals priser for svinekød er ifølge Landbrug & Fødevarer en dråbe i et i forvejen fyldt bæger.

- Efter fem vanskelige år for svineproducenterne i Danmark, så 2014 faktisk ud til at blive et godt år, hvor svineproducenterne kunne konsolidere sig og lave investeringer til gavn for fremtidens produktion. Den forhåbning er desværre helt væk nu, og en svineproducent, der i fjerde kvartal sender 3.000 slagtesvin til for eksempel Danish Crown, kan forvente at få 420.000 kroner mindre for kødet end samme periode sidste år, siger Søren Gade.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094