23948sdkhjf

Sunde emballager er pålagt ekstra miljøafgift

Der findes alternativer til de flourforbindelsesholdige emballager, som den folkelige debat i disse dage kræver forbudt. Men på grund af afgiftsregler, bliver de sunde alternativer pålagt en højere miljøafgift end de kræftmistænkte emballager.
- Det er en fuldstændig omvendt tankegang, der er i spil her. Man har indført en miljøafgift for at påvirke industrien til at skabe produkter, som giver os en sundere verden, men den selvsamme afgift favoriserer de farlige emballager, som gør folk syge, siger emballageproducent Søren Andreassen fra Greenway-Denmark.

Grunde til dette er, at en velfungerende emballage, som kan emballere fedtholdige madvarer forsvarligt, ganske enkelt vejer mere, hvis man udelader de usunde flourforbindelser - og miljøafgiften ligger på emballagens vægt i stedet for på emballagens kemi.

Industrien siger, at man er nødt til at have andre stoffer til at erstatte flourforbindelserne, før man kan lave sundere emballage, men ifølge Søren Andreassen er det helt unødvendigt.

- Det er klart, at det vil tage år at udvikle alternativer med en mindre skadelig kemi. Indtil det lykkes var det da oplagt at fjerne de konkurrencemæssige bremseklodser, der ligger i vejen for eksisterende sunde alternativer, mener han

Søren Andreassen har ét godt råd til politikkerne, som kan løse problemstillingen effektivt på rekordtid:

- Det er ganske simpelt: Omlæg miljøafgiften, så den ligger på de kemikalier, man bruger i stedet for på vægten af det færdige produkt. Det vil få industrien til at producere mere ansvarlige emballager og dermed hjælpe både miljø og folkesundhed, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094