23948sdkhjf

Innovative fødevareingredienser udvikles af restprodukter

En teknik til fremstilling af fødevareingredienser på basis af restprodukter fra fiskeindustrien har netop vundet innovationskonkurrencen på Agromek 2014.
Agro Business Park lancerer årligt innovationskonkurrencen med det formål at stimulere udviklingen af nye projekter, nye produkter og nye virksomheder inden for den biobaserede økonomi. De tre vinderprojekter får hver en kontant præmie på 50.000 kr. samt tre måneders gratis ophold i Agro Business Parks innovationskontor i Tjele eller Agro Food Park Inkubator i Skejby.

Et af vinderholdene i innovationskonkurrencen blev Lone Honoré fra inOMEGA-3 og Charlotte Munch Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet, der har udviklet en metode til at skabe innovative fødevareingredienser på basis af restprodukter fra fiskeindustrien.

Fødevareingredienser på basis af restprodukter fra fiskeindustrien
I forbindelse med fiske-filetering opstår der mange tons restprodukter i form af afskær. Restprodukterne indeholder fiskeolie, som kan opnå en høj kvalitet og pris i funktionelle fødevarer.

Ved anvendelse af innovative og energieffektive fremstillingsteknikker, som skånsomt behandler omega-3 olien fra konsumfiskeproduktionen, vil projektet bidrage til et betragteligt kvalitets- og værdiløft. Omega-3 ingredienserne vil blive designet således, at de opnår helt unikke funktionelle, smags- og ernæringsmæssige egenskaber, tilpasset markedets behov.

Omega-3 oliers positive sundheds- og ernæringsegenskaber er veletablerede hos forbrugerne i de markeder, som ingrediensen retter sig mod; Asien og Mellemøsten. Her er forbrugernes foretrukne indtag af omega-3 olier ikke som kosttilskud/kapsler, men enten via konsumfisk eller berigede fødevarer. Et voksende forbrugersegment foretrækker fødevarer beriget med omega-3 fedtsyrer, som derfor har oplevet vækstrater på ca. 10 % i de seneste år. Omega-3 ingrediensen har en bred funktionalitet og er sensorisk neutral.

Lone Honoré fra inOMEGA-3 og Charlotte Munch Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet har samarbejdet om projektet og har modtaget støtte fra GUDP.

Øvrige vindere
  • Ny laser radar teknologi til insekt skadedyrsovervågning i landbruget: FaunaPhotonics.
    Stifterne bag FaunaPhotonics er opfinderen af laser radarsystemet Mikkel B. Sørensen, Post Doc på Lund Universitet, biologen Carsten Kirkeby, Post Doc på DTU Veterinærinstituttet og iværksætteren Frederik Taarnhøj, uddannet MBA fra Massachusetts Institute of Technology i Boston.
  • In-line måleudstyr til bestemmelse af tørstof/vandindhold i processtrømme i bioraffinaderier med mikrobølgeteknik
    Projektet er indsendt af henholdsvis Peder Lomborg fra DSE Test Solutions A/S og Ib Johannsen fra Aarhus Universitet, Department of Engineering, og er allerede godkendt som SMV projekt under Biovalue Spir projektet, og støttet med 50%.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094