23948sdkhjf

Nu skal der laves lækker fermenteret tang

Målet med projektet FermaTang er at producere fermenteret dansk tang, der kan anvendes som primær råvare i fødevarer.
I dag indeholder kun få danske produkter tang som en primær råvare, og på verdensplan er der indtil nu kun eksperimenteret meget lidt med at fermentere tang til fødevarer. Derfor har et nyt samarbejde mellem Århus Universitet – Institut for Bioscience og Erhvervsakademi MidtVest (EAMV), CIF – Center for Innovation & Fødevarer, kastet sig over den spændende udfordring, at få fermenteret tang til at smage godt.

Hvis det lykkes at finde en metode, der producerer spiselig, sundere og velsmagende fermenteret tang, skal udviklingen inddrages i undervisningen på EAMV, hvor procesteknologerne får til opgave at udvikle fødevareprodukter på basis af denne tang. Processen er i sit forår, og der skal analyseres mange prøver før tangen kan godkendes til fødevarebrug.

- Målet er at skabe en ny afsætningsvej for tang i Danmark, hvor tang udgør en væsentlig del af produktet, og ikke bare er en lille smule der tilsættes for at man kan skrive det på pakken, udtaler Gunhild Brynning, der er projektleder på FermaTang.

- Det kan eksempelvis være pesto eller salsa. Det er også interessant at se, om den eftertragtede 5. grundsmag, umami, forstærkes i fermenteringsprocessen.

Første kolber er sat over
De første kolber til at forbehandle tangen er allerede nu sat over med økologisk tang fra Hjarnø Havbrug, og der eksperimenteres for fuld skrue.

- De første forsøg skal hjælpe med at afklare, hvordan vi kan frigøre de sukkerarter, som bakterierne kan spise. Dette er nødvendigt for en succesfuld fermentering, udtaler Gunhild Brynning og tilføjer:

- FermaTang er også et projekt hvor metodeudvikling er i fokus.

Synergi i top
Projektet løber over 2 år, og fermenteringen foregår i Erhvervsakademiets eget laboratorie i Holstebro, hvor der også skal laves mikrobiologiske, sensoriske og kemiske analyser af bl.a. aminosyrerne i tangen. Endelig vil laboratorier hos AU i Silkeborg og Roskilde måle på indholdet af bl.a. mineraler og tungmetaller efterhånden som projektet skrider frem.

- Samarbejdet skaber en perfekt synergi, da AU Bioscience ved rigtig meget om tang, og vi på Erhvervsakademiet har tjek på fødevareproduktion og fødevareanalyser, udtaler Gunhild Brynning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063