23948sdkhjf

Knivene er slebet skarpe til VM i skills

19 unge er i skarp træning til VM i håndværksfag. De skal blandt andet forberede sig på et verdensomspændende dommerpanel.
19 unge fra erhvervsuddannelser forskellige stedet i landet træner intenst i disse uger. De skal nemlig til VM i håndværksfag – WorldSkills. En konkurrence, der finder sted hvert andet år.

For den 22-årige kok fra Babette i Vordingborg, Kristoffer Ringsing, betyder det, at han træner mellem otte og ti timer om dagen syv dage om ugen i restaurantens køkken. Det skriver DR P4 Sjælland.

- Nu er der sommerferie fra restauranten, så jeg bruger al min tid på at træne. Konkurrencen er snart - nemlig 8. august - så nu handler det om at få finpudset de sidste ting, forklarer han til DR P4 Sjælland.

Under konkurrencen har kokken én dag til at forberede sig og to dage til at præsentere. Først en tre-retters menu og derefter en fire-retters menu, som skal kunne konkurrere med madretter fra hele verden. Og forberedelsen er lige så vigtig, som selve tilberedelsen:

- En ting er, at jeg laver maden, men jeg skal bruge lige så lang tid på at planlægge, hvad jeg egentlig skal gå i gang med. For hvis man bare sætter gang i en masse ting, så har man ikke færdiggjort noget af det til slut, fortæller Kristoffer Ringsing.

Første menu kommer til at bestå af ærtesuppe, kylling med garniture og desserten bliver en mousse. Mens den store menu på fire retter begynder med snacks, en pastaret med græskar, en hovedret af okse og søde kartofler og bliver afsluttet af en chokoladedessert.

Når Kristoffer Ringsings retter skal bedømmes, så er det et panel på 42 dommere fra hele verden, der lader dommen falde. Det betyder, at han skal tilpasse maden, så den er mindre salt og mindre syrlig, end vi normalt laver den i Danmark.

- Det går ikke at lave nordisk mad til de asiatiske dommere. De forstår det ikke. De synes ikke, at det er lige så lækkert, som vi gør, forklarer han, og heldigvis får han hjælp til at ramme den rette smag.

- Jeg er så heldig at have nogle trænere, og de ved, hvordan smagen skal være. Så de retter mig hele tiden i, om jeg har for meget salt eller syre, siger Kristoffer Ringsings.

Når WorldSkills bliver afholdt i São Paulo i Brasilien er det 43. gang, at konkurrencen finder sted. Kristoffer Ringsing skal dyste mod 34 andre deltagere fra lande over hele verden.

- Man er under et hårdt, psykisk pres, når man er til konkurrencen, fordi der er mange mennesker og mange deltagere. Der er et stort pres på ens skuldre for at præstere, fortæller han, og fortsætter:

- Det, der er med konkurrencer, er, at der er så kort tid til at levere ens bedste, og du kan ikke gøre det om. Det er bare at lave det ordentligt første gang.

Og tiden er netop det, som kokken frygter mest:

- Jeg skal lave noget hele tiden for at kunne lave det bedste mad som overhovedet muligt. Så jeg håber ikke, at der er noget, der gør, at tiden kommer til at skride dernede, siger Kristoffer Ringsing.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063