23948sdkhjf

Jeka klar til den store krabbe-satsning

Målet er at nå op på 2.000 tons taskekrabber senest om fem år
Hos Jeka Fish i Lemvig er en helt ny fabrik netop i disse dage ved at være klar til Jekas indtog på et helt nyt marked: Den vestjyske virksomhed går under navnet Nordisk Krabbe Kompagni i gang med at producere taskekrabber i samarbejde med den norske krabbevirksomhed Hitramat.

I første omgang er kapaciteten på 1.100 tons taskekrabber om året, men Jeka-direktør Halldór Arnarson fortæller, at målet er 2.000 tons om højst fem år, hvilket i så fald vil kræve en udvidelse.

- Ingen andre producerer krabber i Danmark i dag, så det her er med til at gøre os specielle i markedet. Og det passer perfekt ind i hele vores koncept med lokale råvarer og bæredygtighed, påpeger Halldór Arnarson.

- Taskekrabber har også den fordel, at de kan fiskes helt frit. Der er ingen kvoter. Ifølge et estimat kan der fanges 8.000-10.000 tons om året i Vesterhavet lige her ud for Lemvig, men ingen ved det. Taskekrabber bliver jo i dag kun fanget som bifangst, tilføjer direktøren.

Hurtigt til Frankrig

Jekas forretningsudvikler, Lasse Kristensen, nævner, at fiskerne i dag ofte bare brækker kløerne af krabberne.

- Det er ikke hverken bæredygtigt eller etisk korrekt. Med vores nye fabrik kan vi sælge både håndpillet klokød, hele kogte krabber, kogte krabbeklør, fyldte krabbeskaller, lever, rogn og andre specialiteter så som crab cakes. Og da vi er så tæt på fangsten, kan vi levere ferske, kogte krabber til det største marked i Frankrig allerede dagen efter bestillingen. Det er også grunden til, at vi er så interessante for Hitramat, som ikke kan få krabberne så hurtigt fra Norge til Frankrig, konstaterer Lasse Kristensen.

De krabber, der skal forarbejdes i Lemvig, bliver fanget i tejner og leveres levende til fabrikken, hvor de bliver aflivet med elektrochok.

Krabberne bringer også Korea og Kina med på listen over nye markeder for Lemvig-virksomheden. Hitramat har i forvejen kontakterne begge steder.

Nye medarbejdere


Jeka Fish og søsterselskabet Cimbric, der i realiteten bliver drevet som én virksomhed, har omkring 110 ansatte. Med den nye krabbefabrik kommer der sandsynligvis yderligere cirka 40 medarbejdere på adressen i Lemvig i fangstsæsonen, som ligger fra juni til december. Resten af året er der udelukkende pakkearbejde og dermed færre krabbearbejdspladser.

Med byggeriet af den nye fabrik lægger Halldór Arnarson og Lasse Kristensen også an til endnu et muligt forretningsområde: Konksnegle, også kaldet konkylier, kan således meget vel snart komme på listen over specialiteter, der bliver forarbejdet i Lemvig.

- Det er et forretningsområde, vi er ved at se nærmere på. Konksneglene lever de samme steder som taskekrabberne, og taskekrabber er den bedste agn til sneglene, nævner Halldór Arnarson.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079