23948sdkhjf

Salmonella i danske æg og kyllinger er stort set udryddet

Antallet af salmonellainfektioner har aldrig været lavere

Salmonella i danske æg og kyllinger er stort set udryddet

Sidste år blev der ikke registreret ét eneste tilfælde af salmonella forårsaget af æg eller kyllingekød fra danske farme, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet. 

Samtidig har forskerne registreret det laveste antal salmonellainfektioner, helt præcist 925, i de næsten 30 år, man har holdt regnskab.

- Vi har igennem mange år haft stor fokus på at reducere niveauet af salmonella i vores fjerkræproduktion. Det er jo lykkes i vid udstrækning.

- Sidste år fandt vi ikke nogle positive flokke, som producerer æg, overhovedet, siger Birgitte Helwigh, som er specialkonsulent hos DTU Fødevareinstituttet

Det er første år, at æg ikke har været smittekilde, mens der de seneste fire år ikke har været registreret sygdom på grund af dansk kyllingekød.

Der er dog fortsat danskere, som bliver ramt af salmonella med opkast, diarré og kvalme. Men det er oftest på rejser, at sygdommen rammer.

Svinekød den største synder

Mere end hver anden infektion er rejserelateret. Danskere har hyppigst fået sygdommen med hjem fra Tyrkiet, Thailand og Spanien.

Blandt de personer, som er blevet smittet med salmonella, har svinekød været den fødevarekilde, som har gjort flest syge.

Importeret svinekød indtager førstepladen. I alt 6,6 procent af sygdomstilfældene skyldes importeret svinekød, mens tallet er 3,4 procent for dansk svinekød.

Selv om æg og kyllinger ikke har forårsaget salmonella, er det stadig vigtigt at have god hygiejne i køkkenet, pointerer Birgitte Helwigh.

- Man skal gøre sit spækbræt rent med kogende vand, når man har håndteret kyllingekød, fordi vi har også en anden baktusse, som hedder campolybaktor, siger hun.

Bakterien campolybaktor var årsag til 4348 madinfektioner sidste år, viser DTU's tal.

På grund af den lave risiko for salmonella har Fødevarestyrelsen siden 2013 ikke ment, at der var grundlag for for at fraråde at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til eksempelvis desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094