Det er proteinerne, der gør det
Det er hverken på smagen, duften eller holdbarheden, at Thise Mejeris nye mælkevariant, urmælk, udmærker sig.
Det er derimod på proteinstrukturen i mælken. Hvor traditionel mælk i køledisken er A1-mælk, er urmælk såkaldt A2-mælk, hvor en del af proteinet er opbygget som A2A2-protein. Det giver nogle af de samme egenskaber som mælk fra får, geder og bøfler, samt fra modermælk.
A2-mælk er en mælkevariant, der har været på markedet i Australien og i New Zealand i adskillige år og været en stor succes, fortæller Thise Mejeris direktør, Poul Pedersen.
- Jeg har set, at A2-mælk har gået sin sejrsgang i Australien og i New Zealand de seneste 10-15 år, og vi tænkte på at introducere herhjemme allerede i 2008. Dengang var vores kunder ikke klar til sådan en mælketype, men det er de nu, fortæller Poul Pedersen om urmælk, som siden december 2016 har kunnet købes i Irma.
På vej med A2-oste
Med urmælk gør Thise Mejeri sådan set bare det, som mejeriet altid har gjort, forklarer Poul Pedersen: Giver forbrugeren et valg.
- Forbrugerne har jo utrolig stor magt, og de ønsker mere og mere segmenterede produkter. For 20 år siden var der letmælk, skummetmælk og sødmælk. I dag er der alle mulige mælketyper med forskellige historier. Og vi fornemmer interesse for single-farm-mælk, jerseymælk og altså nu A2-mælk.
Indtil videre går det ifølge Poul Pedersen fornuftigt med salget af Urmælk. Thise Mejeri har i hvert fald fået appetit på flere A2-produkter og lancerer snart A2-oste.
Der er ikke forskningsmæssig evidens for, at A2-proteiner er sundere end A1-proteiner. Nogle forskere mener, det har ernæringsmæssig betydning, mens andre ikke tilskriver det nogen betydning.
- Men jeg konstaterer bare, at efterspørgslen på A2-mælk er stigende, siger Poul Pedersen.