23948sdkhjf

Danmark i front med fødevareingredienser

Danske virksomheder sidder på knap 20 procent af verdensmarkedet for fødevareingredienser, men nye virksomheder har svært ved at trænge igennem.
Danmark er med helt fremme, når det gælder ingredienser til fødevarer.

Faktisk sidder danske virksomheder på 19 procent af det cirka 200 mia. kr. store globale marked for ingredienser, ifølge brancheorganisationen DI Fødevarer.

Markedet domineres af de store
Det betyder, at der er danske ingredienser i halvdelen af al den is og en fjerdedel af alle de brød, der spises verden over, skriver Berlingske Business.

95 procent af salget stammer nemlig fra eksportmarkeder, og især i Asien og Sydamerika har de danske virksomheder haft held til at finde fodfæste.

Til gengæld er det svært for nye virksomheder at bryde igennem herhjemme, hvor markedet domineres af få, men store aktører som Chr. Hansen, Danisco, Novozymes og BASF.

Evolva, Glycome og Fluxome er tre af undtagelserne, som for nyligt har meldt sig ind i kampen.

Frygt for genmodifikation spiller ind
Birger Lindberg Møller, professor ved Science på Københavns Universitet, var i 2003 var med til at etablere biotekvirksomheden Poalis, som siden blev overtaget af Evolva.

Han forklarer manglen på nye ingrediensvirksomheder med to hovedårsager over for Berlingske Business.

- En forklaring er, at nye biotekselskaber typisk er tvunget til at slippe forbindelsen til universiteterne for tidligt. Det sker for at undgå mistanker om sammenblanding af privatøkonomi og offentlig finansiering eller på grund af simpel pladsmangel på universiteterne. Efterfølgende har virksomhederne svært ved at finde investorer, som har en tilstrækkelig lang tidshorisont, til at udviklingen af specifikke produkter kan lykkes, siger altså Birger Lindberg Møller, hvis anden forklaring lyder:

- Den meget forsigtige holdning til genmodifikation herhjemme betyder, at investorerne er meget tilbageholdende med at sætte penge i nye projekter i Danmark. Det er meget nemmere at starte den type virksomheder op i udlandet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093