23948sdkhjf

Minister raser mod norsk fødevaretold

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr fortsætter kritikken af de norske planer om at brandbeskatte danske landbrugsfødevarer fra årsskiftet.
”Norge sagaen fortsætter. Ikke alene sætter de tolden op på hortensiaer fra nul til 72% på en nat. Nu fortsætter de med ost 277%, oksekød lidt over 300% og lam 427%. Det er beskæmmende for et af verdens rigeste lande at indføre toldmure på den måde.”

Der er klar tale fra Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), som onsdag formiddag brugte sin Facebook-profil til endnu en gang at kritisere den norske regerings planer om at indføre en forhøjet told på landbrugsfødevarer fra EU.

Dobbeltmoralsk af Norge
Pia Olsen Dyhr har allerede rejst sagen for EU-kommissionen, og nu planlægger hun endvidere at tage den op på et møde i Nordisk Råd næste uge.

Norge sendte i sidste uge en delegation af sted til et møde med EU i Bruxelles, og det forløb både hyggeligt og udramatisk, fortalte Alf Vederhus, afdelingsdirektør i Landbrukspolitisk avdeling, seksjon handelspolitikk, til nationen.no.

Pia Olsen Dyhr har tidligere erkendt, at Norge i juridisk forstand ikke bryder nogen love. Alligevel mener hun, at Danmark har en sag mod nordmændene.

- EU og Norge har en EØS aftale, hvor der i artikel 19 står at vi arbejder for en liberalisering af handlen med landbrugsprodukter, og dette er præcist det modsatte hvilket Kommisionen også har gjort Norge opmærksom på. Desuden er det jo tankevækkende at Norge som ellers er en god allieret til Danmark i de internationale handelsforhandlinger for at sikre mere frihandel, nu ikke selv viser det i handling. Det er dobbeltmoralsk, pointerer hun på Facebook.

Læs også: Norge varsler brandtold mod dansk ost

EU står da heller ikke uden midler over for Norge, som inden så længe skal forhandle nye toldkvoter for fisk med den europæiske union. Netop EU er Norges klart største aftagermarked inden for fiskeriet.

Den danske handels- og investeringsminister står ikke alene med sin kritik af Norges toldplaner. Fra svensk side lyder det, at den norske toldmur vil koste 700 arbejdspladser alene på de svenske mejerier, mens Norges Bondelag omvendt mener, at 4.000 norske mælkebønders arbejde er i fare, hvis ikke tolden på udenlandsk fastost sættes op.

Det er planen, at Norge overgår fra kronetold til den såkaldte procenttold med virkning fra 1. januar 2013.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078