23948sdkhjf

Farvel til fødevareafgifter: Sådan reagerer branchen

Afgifterne på fedt og sukker bliver ikke savnet i fødevarebranchen, som til gengæld ærgrer sig over en højere beskatning af arbejde.
De omstridte fødevareafgifter er nu opgivet, og Food Supply har derfor samlet reaktioner fra et par af fødevarebranchens aktører.

Læs også: Regeringen afskaffer fødevareafgifter

Dansk Erhverv: Godt nyt, men... (1. del)
- Med afskaffelsen af fedtafgiften kan der sættes flueben ved afskaffelsen af endnu en af tidselerne fra skattereformen i 2009. Det er ligeledes positivt, at finansloven sikrer, at hverken sukkerafgiften eller forringelsen af vilkårene for udstationerede danskere bliver til virkelighed, siger adm. direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv, som dog har et stort men:

- Forhøjelsen af skatten på arbejde er et skridt i den forkerte retning. Vi mener, at pengene bl.a. kunne findes ved at trimme de offentlige udgifter og gennem yderligere sanering af erhvervsstøtten, siger Jens Klarskov.

Dansk Industri: Godt nyt, men... (2. del)
- Det er et godt signal, regeringen sender til erhvervslivet. Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen har erkendt, at der er grænser for nye afgifter og skattestramninger på erhvervslivet, hvis man vil fastholde arbejdspladser i Danmark, siger adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri, som heller ikke er begejstret for finansieringsmodellen:

- Vi har verdens højeste skattetryk i Danmark, og næste års finanslov påfører nu danskerne højere personskatter. Når danskerne skal betale mere i skat, hæmmer det konkurrenceevnen og folks lyst til at arbejde. Derfor burde regeringen gå efter reelt at sænke skatterne i stedet for at omlægge dem, siger Karsten Dybvad.

De Samvirkende Købmænd: Det er fedt
- Vores første kommentar er ”fedt,” i den positive forstand, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, De Samvirkende Købmænd, og fortsætter:

- Fedtafgiften har vist, at der er masser af psykologi forbundet med danskernes grænsehandel. Naturligvis kan det ikke betale sig at køre fra Vejle til Tyskland for at handle pga. fedtafgiften. Men fedtafgiften gav mange et psykologisk påskud til at handle helt almindelige dagligvarer i udlandet, hvor mange forbrugere i ”gamle dage” kun kørte til Tyskland, hvis de manglende alkohol, sodavand eller slik.

Claus Bøgelund Nielsen frygter dog, at en del af skaden viser sig uoprettelig.

- Erfaringsmæssigt er det meget vanskeligt at få tabte jobs tilbage i det omfang, som de er tabt. Når først skaden er sket, kommer man kun sjældent tilbage til det gamle niveau. Men vi håber naturligvis meget, at der atter kan blive skabt nye arbejdspladser i danske butikker og uanset hvad, så glæder vi os over, at prisforskellene indsnævres i forhold til Tyskland på mange helt almindelige dagligvarer, siger han.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094