23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Prisbelønnet teknologi sparer millioner af tønder råolie og

Ny dansk teknologi eliminerer bakterier og sporer i flydende fødevarer med kun en tiendedel af energiforbruget i forhold til pasteurisering. Vandforbruget nedsættes til en tredjedel.

Når et koldt glas mælk bliver skænket, tænker de færreste over, at det forinden har været igennem en varmebehandling for at eliminere skadelige bakterier. Hidtil har det krævet, at mælken varmes op til minimum 72 grader i mindst 15 sekunder. Men nu har virksomheden Lyras A/S udviklet en teknologi, hvor bakterierne i stedet bliver uskadeliggjort af UV-lys. Det hedder raslysering og sparer store mængder energi og rent vand. T eknologien fra Lyras A/S vil revolutionere produktionen af flydende fødevarer som mælk, juice, vin og øl.  

”Raslysering kan spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie årligt – alene hvis den globale mejeribranche går over til den. I samme omgang kan vi spare drikkevand nok til 45 millioner menneskers behov årligt. For ikke at tale om alle de rør, tanke og rengøringsmidler, som ikke er nødvendige mere. Teknologien forhindrer også madspild, fordi bakteriekulturer styres langt bedre under fx ostefremstilling og fordi fx friskmælk får betydeligt længere holdbarhed i køleskabet ude hos forbrugerne” siger Rasmus Mortensen, CEO og stifter af Lyras.   

Inaktiverer bakterier 

UV-teknologi er en gennemprøvet teknologi til at desinficere overflader og fx væsker som eksempelvis drikkevand. Teknologien inaktiverer bakterier og har stort potentiale. Hvis man fx tager to petriskåle med lige mange mikroorganismer og lyser på den ene med UV-lys, vil man tydeligt kunne se, at organismerne her bliver uskadeliggjort. De dør og vokser ikke mere. UV-lys er meget effektivt,” siger lektor i biologi- og miljøteknologi på Aalborg Universitet, Peter Roslev.  

Raslysering forhindrer uønsket mikrobielt indhold i fødevarer 

Raslysering eliminerer effektivt bakterier og sporer i flydende fødevarer ved hjælp af lys og et specielt flowmønster. Det er den eneste teknologi, der kan opnå den ønskede mikrobielle reduktion i langt de fleste flydende produkter - uanset hvor uigennemsigtigt, tyktflydende eller varmt produktet er. Metoden sparer store mængder energi og vand, som før blev brugt i traditionel pasteurisering til at skabe damp, der opvarmer og isvand, der nedkøler fx mælk for at forhindre uønsket mikrobielt indhold.  

Vokser i kometfart 

Nordjyske Lyras A/S vokser med kometfart efter at have solgt de første energisparende pasteuriseringsanlæg til Danmark, Sverige, USA, Australien og Spanien. Når ambitionerne er store hos Lyras, handler det ikke kun om sorte tal på bundlinjen.  

”Vores ambition er at gøre en reel forskel og skabe en signifikant CO2-besparelse. Vi er først en succes, når man kan læse I fødevarebranchens CSR-regnskaber, at deres energi-, vand- og kemikalie-forbrug er nedsat dramatisk på grund af vores teknologi. Og jo mere, vi vokser, jo større grøn omstilling kan vi være med til at skabe,” slutter Rasmus Mortensen.  

For yderligere information, kontakt venligst Ruben Riksted, Marketing Manager, Lyras, tlf. 2078 1221 

 

Derfor bruger vi ordet raslysering 

Lyras’ metode med UV-lys er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at slå bakterier og sporer ihjel i fx mælk, ved at varme produktet op og køle det ned igen. 

Vi synes ordet ”koldpasteurisering” er modstridende, fordi det betyder, at en fødevare ”opvarmes på en kold måde.” Vi bruger i stedet ordet raslysering. Det er skabt af de tre første bogstaver i navnet RASmus Mortensen, opfinder af teknologien og ordet LYS.  

www.lyras.dk

 

 

 

  

  

  

  

  

  

 

Lyras A/S
Lyngvej 3
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40222103
P nummer: 1024364662

Kontaktperson

MAOA
Marianne A. O. Andersen
ma@csrpr.dk

Send til en kollega

0.063