23948sdkhjf

Lyras får Karen Hækkerup i bestyrelse 

| Medlemsnyhed | Indrykket af Lyras A/S

Tidligere justitsminister og nuværende bestyrelsesformand hos Den Sociale Investeringsfond, Karen Hækkerup, bliver del af bestyrelsen for Lyras, som har udviklet en stærkt energi- og vandbesparende erstatning for pasteurisering. 

 Karen Hækkerup, bestyrelsesformand for Den Sociale Investeringsfond og tidligere minister for bl.a. fødevarer, landbrug og fiskeri, tidligere administrerende direktør i Landbrug & Fødevare samt tidligere generalsekretær for UNICEF Danmark indtræder nu i bestyrelsen hos Lyras. Den danske scale-up har udviklet teknologien raslysering, som kan spare 50-90 procent af forbruget af energi og 50-80 procent af forbruget af vand i forhold til traditionel varmebehandling af fødevarer i fødevareindustrien. 

”Lyras repræsenterer fremtiden. Jeg glæder mig til at indtræde i bestyrelsen og sammen med dem arbejde for, at en ny energibesparende måde at pasteurisere på kan blive godkendt. Det vil være et godt skridt på vejen mod, at Europa når de energibesparelser, vi har brug for. I en tid med krig og enormt fokus på energibesparelser, må alle hindringer for at tage ny innovativ teknologi i brug fejes af banen. Vi skal hurtigt have implementeret nye energibesparende løsninger, ” siger Karen Hækkerup.  

Vil hjælpe global industri med at spare millioner af tons CO2 

“Karen Hækkerup er endnu et fantastisk kort på hånden i realisering af vores formål om at hjælpe den globale fødevareindustri med at spare kloden for millioner af tons CO2. Hun har en enorm stærk viden om produktion af fødevarer fra sin tid som administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, et stærkt netværk og stor indsigt i både politik og ESG. Så vi er meget stolte af at have hende i vores bestyrelse,” siger Rasmus Mortensen, CEO, Lyras. Bestyrelsesformand Martin Bøge Mikkelsen er enig:  

”Karen Hækkerup har en fantastisk kommerciel og geopolitisk kompetence, som gør at Lyras kan navigere endnu bedre nationalt og internationalt. Også hendes seneste position som generalsekretær i UNICEF trækker en flot rød tråd over til Lyras’ purpose og mission samt vores afsæt i verdensmålene. Vi er også glade for, at vi nu får yderligere diversitet i bestyrelsen.” 

Karen Hækkerup overtager pladsen i Lyras’ bestyrelse fra investor Simon Ibsen, som har været en central person i forbindelse med virksomhedens vellykkede investeringsrunde i foråret. Simon Ibsen fortsætter som investor i Lyras. 

Tidligere justitsminister og nuværende bestyrelsesformand hos Den Sociale Investeringsfond, Karen Hækkerup, bliver del af bestyrelsen for Lyras, som har udviklet en stærkt energi- og vandbesparende erstatning for pasteurisering. Foto:FT.dk  

Fakta om Lyras og raslysering     

Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikroorganismer i uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at fødevaren beholder vitaminer og smag. Teknikken kan bruges på mejeriprodukter som valle, saltlage, lactoferrin, samt på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.     

Ordet raslysering      

Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.   

  

 

 

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Lyras A/S

Lyngvej 3
9000 Aalborg
Danmark
Lyras A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.08