23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Sparer energi nok til 164 bilture rundt om jorden årligt  

Ny grøn pasteuriserings-erstatning bruger markant mindre energi og vand  


Fødevareproducenter kan spare 60 til 90 procent energi i forhold til traditionel pasteurisering med danske Lyras’ UV-teknologi, raslysering. Dermed kan fx et mejeri nedsætte sit CO2-udslip årligt med ca. 850 tons ved blot at skifte et enkelt anlæg ud med raslysering. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.   
Med Lyras’ teknologi sparer fødevareproducenter som mejerier også 60 til 80 procent af vandforbruget i forhold til pasteurisering - plus besværlig rengøring af rør og tanke. Raslysering kan bruges på mejeriprodukter som fx valle, saltlage, juice og mange andre flydende fødevarer. Det gør man fx på Arla Foods Kruså, hvor pakkerichef Vagn Clausen forklarer:  

 
“Arla Foods Kruså opnår både miljømæssig og økonomisk gevinst ved at erstatte mikrofiltreringsanlæg med et UV-anlæg fra Lyras. Spild og energiforbrug formindskes, mens rengøring og betjening bliver enklere og billigere.”  


Inaktiverer bakterier    
 "Vi har længe vidst, at UV-lys kan desinficere vand. Med den rigtige teknologi bevarer og forbedrer UV-lys også fødevaresikkerheden i mindre gennemsigtige væsker som mælk og juice. UV-lys er lige så effektivt som varme mod bakterier, men kræver mindre energi og vand. Samtidig har UV-lys ingen effekt på smag og forlænger faktisk fødevarens holdbarhed," forklarer Tatiana Koutchma. Hun er PhD og forsker hos Agriculture and Agri-Food Canada og har i næste 20 år forsket i UV-lys og ikke-gennemsigtige væsker i samarbejdet med fødevareindustrien.  

  
Sikrer også juice og is-te 
Raslysering kvalitetssikrer også produktion af fx æble- og appelsinjuice samt is-te. Nøglen til raslysering er en specifik bølgelængde af UV-lys der uskadeliggør skadelig mikrobiologi.  Den flydende fødevare ledes gennem gennemsigtige rør i et kontrolleret flow, der sikrer, at alle dele udsættes for det effektfulde UV-lys. Dermed inaktiveres den skadelige mikrobiologieffektivt, mens produktet bevarer sin struktur og smag.   
  
Prisbelønnet                                                 
Lyras vandt i foråret prisen som EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact. Raslyserings-teknologien er solgt til virksomheder i USA, Australien og Spanien og er allerede i brug på danske og svenske mejerier.  
  
 
Fakta om Lyras og raslysering       
Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken bruger betydeligt mindre energi og vand end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Raslysering benytter en UV-lyskilde, der giver en specifik bølgelængde UV-lys. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og andre mikroorganismer effektivt. Teknikken kan bruges på mejeriprodukter, juice, is-te, og mange andre flydende fødevarer og væsker.   
  
Ordet raslysering        
Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys i stedet for energikrævende opvarmning er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.  

Lyras A/S
Lyngvej 3
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40222103
P nummer: 1024364662

Kontaktperson

MAOA
Marianne A. O. Andersen
ma@csrpr.dk

Send til en kollega

0.047