23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Klorholdige desinfektionsmidler i fødevarer

Eurofins analyserer for DDAC og BAC i fødevarer

Indenfor de seneste måneder har der verseret flere sager i bl.a. Tyskland, hvor man har fundet rester af de såkaldte kvarternære ammonium forbindelser (QAC) i forskellige fødevarer.

De primære stoffer, der tilhører denne gruppe af forbindelser er benzalkonium klorid (BAC) og didecylmethylammonium klorid (DDAC). DDAC er godkendt i EU til anvendelse som plantebeskyttelse på prydplanter og begge stoffer er godkendte som desinfektionsmiddel i diverse produktionsanlæg.

Grænseværdier
Indtil for nylig havde EU ikke fastsat en grænseværdi for indholdet af disse stoffer i eller på fødevarer. Man har derfor anvendt en generel grænse på 0,01 mg/kg ifølge artikel 18 § 1b EC 396/2005.

På baggrund af, at der nu er fundet rester af både BAC og DDAC i forskellige fødevarer, er grænseværdierne blevet revurderet - og de nye retningslinjer er, at indholdet ikke må overskride 0,5 mg / kg i eller på alle fødevarer af animalsk eller vegetabilsk oprindelse. EU's nye retningslinjer er midlertidige og vil blive tage op til revision i starten af 2013.

Forbud
Tyskland har netop forbudt salg af et produkt, der blev markedsført som et produkt til økologisk plantebeskyttelse. Økologiske producenter anvendte således produktet i god tro, men det viste sig at produktet indeholdt DDAC. Som en konsekvens er mere end en million potter med økologiske krydderurter efterfølgende blevet destrueret, og det er ukendt hvor mange økologiske varer med restkoncentrationer af DDAC, der er solgt til forbrugerne.

I nogle lande uden for EU anvendes QAC til desinfektion af frugter (bl.a. bananer) efter høst. Der er også risiko for forurening med disse stoffer, når de på lovlig vis anvendes som desinfektionsmiddel til fx drivhuse og andre produktionsanlæg.

Der er fundet restkoncentrationer i mælkeprodukter som yoghurt, fløde og is og i forskellige former for frugt og grønt.

Eurofins analyserer for DDAC og BAC i fødevarer af vegetabilsk og animalsk oprindelse. Der er tre forskellige analyser (testkoder) afhængig af prøvetype:
• SPGA3 anvendes til frugt og grøntsager, te, tobak, ris mm.
• SPGA4 anvendes til krydderurter og krydderier
• SFDDA anvendes til fødevarer af animalsk oprindelse, kornprodukter, drikkevand mm.

Hvis du har brug for analyserne eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte laboratoriet på telefon 70 22 42 86 eller din lokale sælger.

Eurofins Steins Laboratorium A/S
Ladelundvej 85
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK87373010
P nummer: 1008700229

Send til en kollega

0.047