23948sdkhjf

Desinfektionsanlæg forlænger frugters holdbarhed

| Medlemsnyhed | Indrykket af Jimco A/S

Jimco har udviklet et anlæg til desinfektion baseret på UV-C producerende ozon teknologi, der kan forlænge frugters holdbarhed, og ifølge producenten vil maskinen være med til at revolutionere den måde, man i dag opbevarer frugter på.

Fødevarers holdbarhed har altid spillet en vigtig rolle, og eksempelvis gær, skimmel og ethylen forkorter den tid, hvor fødevarer er friske. Inden for blandt andet frugtindustrien har skimmel- og gærvækst samt ethylen altid været en hård modstander, når det kommer til holdbarhed. Men det vil virksomheden Jimco i Rudkøbing lave om på med desinfektionsanlægget FLO-D (Foto Lyse Oxidation – Desinfektion). – FLO-D vil være med til at revolutionere den måde, man i dag opbevarer frugt på, forklarer Mikael Funk Andersen, der er Area Sales Manager hos Jimco A/S.

Dræber gær, skimmel og ethylenen
I mange år har man i frugtindustrien brugt store ressourcer på at rengøre kølerum meget omhyggeligt, så man undgik mest muligt af den skimmel og gær, der starter frugters forrådnelsesproces. Men den arbejdsgang vil FLO-D nu lave om på. Maskinen bruger UV-C producerende ozon teknologi til, at dræbe bakterier og skimmelsvampe i kølerummet, og på den måde holder frugterne længere tid. – Vi har lavet tests og analyser, der viser markant mindre koncentration af både skimmel, gær og ethylen, når vi bruger maskinen. Resultaterne dokumenterer UV-C-produceret ozons gode egenskaber i vores produktionsmiljø. I praksis betyder det, at vi kan holde vores eksotiske frugter friske i to uger længere, fortæller produktionschef Morten Tønder fra Danfrugt, der er en af de kunder, som har opstillet, afprøvet og nu købt Jimcos nye teknologi.
Danfrugt har i øvrigt i forvejen gode erfaringer med Jimcos teknologi. I 2011 implementerede virksomheden anlægget Jimco MWC 3000, som benyttes til ozonering og recirkulering af vandet i et vaskebassin i forbindelse med rensning af frugt og grøntsager. Det betyder, at det samme vand kan benyttes i 12 timer i stedet for at skifte tusindvis af liter ud flere gange i døgnet. Det har reduceret vandforbruget til denne proces med 75 %.

Blander pærer og æbler
Ud over den minimerede skimmel- og gærvækst er der også andre fordele ved anlægget. Det renser nemlig også luften for den ethylen, som bla. æbler normalt udskiller. Derved åbner det op for muligheden for at blande forskellige frugttyper. – Normalt kan æbler ikke være i samme kølerum som en række andre frugter. Ethylenen, som får eksempelvis pærer til at rådne hurtigere, minimeres med UV-C-teknologien, og det giver nogle nye muligheder for opbevaring af forskellige frugter i samme kølerum. Det er en fordel, da vi kan lukke nogle kølerum helt ned og samle forskellige frugter, når sæsonen lakker mod enden, forklarer Morten Tønder.

Renser på kort tid
En FLO-D kan som standard rense luften i et kølerum, der er op til 1500 kubikmeter stort, og det tager ganske kort tid at behandle et rum. Mikael Funk Andersen vurderer, at det for de fleste er nok at køre processen med FLO-D en gang om ugen. Derfor kan én maskine sagtens dække flere kølerum.
Jimco A/S anbefaler, at anlægget bliver efterset to til fire gange om året, men ellers er der ikke umiddelbar vedligeholdelse forbundet med maskinen. Mikael Funk Andersen påpeger dog, at det til en hver tid er vigtigt, at ozonindholdet er tilstrækkeligt. Ellers vil rensningen ikke have nogen effekt.

Jimco A/S har siden 1993 udviklet og produceret luft- og vandrensningsanlæg på basis af virksomhedens patenterede UV-C-teknologi, der med ultraviolet lys sikrer effektiv sterilisation og desinfektion. Teknologien, der er præmieret med EU’s miljøpris, benyttes i dag over hele verden – bl.a. af storkøkkener, industrivirksomheder, sygehuse og supermarkeder samt i private hjem. www.jimco.dk


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Jimco A/S

Mjølbyvej 7
5900 Rudkøbing
Danmark
Jimco A/S

Send til en kollega

0.15