23948sdkhjf
Del siden
Annonce

ESBL producerende bakterier i kød fra svin og kyllinger

Extended Spectrum Beta-Lactamase producerende bakterier (ESBL) er en ny type superresistente bakterier, der er begyndt at dukke op i levnedsmidler – ikke mindst i udenlandsk kød fra fjerkræ.

Extended Spectrum Beta-Lactamase producerende bakterier (ESBL) er en ny type superresistente bakterier, der er begyndt at dukke op i levnedsmidler – ikke mindst i udenlandsk kød fra fjerkræ.

Gennem flere år har vi hørt om MultiResistente Staphylococcus Aureus (MRSA), der hærger på sygehusene. Nu kommer turen til ESBL.

Over de seneste år er der set en stigning i antallet af ESBL producerende bakterier i både mennesker og dyr, og levnedsmiddelbåren smitte kan være årsag til smitte blandt mennesker.

ESBL findes som del af tarmfloraen blandt andet hos hospitalspatienter – men også i tarmfloraen hos raske smittebærere. Smittevejen for ESBL, er som for andre tarmbakterier, den fækale-orale rute. En vigtig forholdsregel for at begrænse smitten er derfor en effektiv håndhygiejne. Der er også fundet ESBL-producerende bakterier i kød fra svin og kyllinger.

Ifølge DANMAP Rapport 2009 er der en stærk sammenhæng mellem stigningen i ESBL producerende bakterier og stigningen i forbruget af bredspektrede antibiotika som 3. generations cephalosporiner og fluoroquinoloner.

ESBL producerende bakterier er i stand til at nedbryde de antibiotika, der hyppigst anvendes på sygehusene, hvorved en effektiv behandling forsinkes - og måske sættes i gang for sent.

Eurofins Steins tilbyder analyse for ESBL producerende E. coli. Typisk undersøger vi for pos / neg i 5g kød eller i en svaberprøve. Første trin i analysen påviser bakterier, der er i stand til at vokse frem ved tilstedeværelse af cephalosporiner i relativ lav koncentration og identifikation af E. coli blandt de fremvoksede kolonier. En endelig fastlæggelse af, om der er tale om ESBL-producerende E. coli, sker efterfølgende ved en resistensbestemmelse og eventuel gen-påvisning.

Eurofins Steins Laboratorium A/S
Ladelundvej 85
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK87373010
P nummer: 1008700229

Send til en kollega

0.046