Forøgelse af kapaciteten via mere effektiv fermentering
Drivkraften bag det danske bryggeri Royal Unibrews beslutning om at investere i Alfa Lavals Iso-Mix-blandeteknologi var at forøge kapaciteten.
Efter en række forsøg installerede bryggeriet Iso-Mix-systemet i seks af virksomhedens gæringskar på 5.000 hektoliter på anlægget i Faxe, hvilket gjorde virksomheden til en af de første til at vælge teknologien til gæring af øl.
Bedre, mere ensartet ølkvalitet og op til 40 % hurtigere gæring Royal Unibrew fremstiller og sælger øl og læskedrikke i en række europæiske lande plus oversøiske markeder, hvor især maltdrikkevarer er populære. Med en fremstilling af mere end 20 forskellige øltyper har anlægget i Faxe konstateret dramatiske tidsbesparelser i gæringsprocessen takket være Iso- Mix-teknologien – op til 40 % for de stærkere øltyper.
Jens Erik Klemmensen, bryggerichef på Faxe, bemærker, at denne hurtigere gæring er ledsaget af bedre kvalitet "takket være den ensartede gæring hver eneste gang". I konventionelle gæringstanke er der ingen tvungen blanding af urter og gær. Men da tankes størrelse og kapacitet er vokset, betyder det, at gærkontakten med de fermenterbare sukre er reduceret og gæringen mindre effektiv.
Jens Erik Klemmensen siger: "Til at begynde med så vi en reduktion i tid på omkring 25 % med vores standardpilsnermærker, men især med vores meget stærke øl var procesforbedringen markant". Detaljeret analyse af gæringsydelsen viste, at den gennemsnitlige procestid med dette mærke næsten var halveret. Men hvad der er vigtigere: Hvor den traditionelle proces ofte medførte meget lang procestid på mere end 20 dage, førte indførelsen af Iso-Mix-systemet til en langt mere ensartet procestid. Dermed blev variationen i procestid målt med standardafvigelsen reduceret fra
9,1 til 1,6 dage. Bryggerichefen tilføjer, at kortere, mere ensartet gæring gør det meget nemmere at følge planerne i tappesektionen og forudsige, hvad der skal brygges.
Læs hele historien her.