23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Mykotoksiner i fødevarer - lovgivning og kvalitetssikring

Mykotoksiner er en sammentrækning af ordene myko og toksiner, som betyder svamp og gift

Læs hele artiklen på www.eurofins.dk

Mykotoksiner er en betegnelse for stoffer, der dannes af svampe, som er giftige for fx andre svampe eller bakterier. De kan således udsendes af svampen i kamp mod konkurrenter og trusler, men de kan også være giftige for mennesker og dyr. Betegnelsen mykotoksiner indbefatter mange forskellige typer stoffer, som kan have forskellig grad af giftighed over for mennesker. Når man til dagligt taler om mykotoksiner i forhold til fødevarer, er det nogle bestemte typer, som gør sig gældende, nemlig dem som bliver dannet af skimmelsvampe på afgrøder i mængder, som kan være enten akut giftige for mennesker eller have kroniske helbredseffekter - fx ved at være kræftfremkaldende.

Giftens vej til fødevaren

De skimmelsvampe, som producerer mykotoksiner, der er relevante i forhold til afgrøder og fødevarer, tilhører hovedsageligt slægterne Aspergillus, Penicillium og Fusarium. Under gunstige forhold, når temperatur og fugtighed er befordrende (enten på marken eller på lageret), kan disse svampe formere sig og afgive sine giftstoffer til fx kornet, frugten eller grøntsagen. I tropiske områder er Aspergillus en dominerende skimmelsvamp, som kan tilføre afgrøder aflatoksiner både på marken og under lagring, men i tempererede klimaer vokser Aspergillus næppe. Her er det hovedsagligt Fusarium, som kan vokse på marken, og Penicillium, som vokser under lagring. Mykotoksinerne kan således forekomme i fødevarer efter dannelse på marken, under lagring, eller fra foder til dyr, som kan føre stofferne videre til fødevarer igennem mælken. De mykotoksiner, som oftest forekommer i fødevarer, er relativt varme-stabile, og de forsvinder ikke under fx kogning og stegning.

Udover at være akut giftige kan nogle mykotoksiner blandt andet forårsage induktion af kræft samt østrogene, gastrointestinale og nyre lidelser. Nogle mykotoksiner er også immunosuppressive og dermed reducerende for modstanden mod infektionssygdom.

Lovgivning og kontrol af mykotoksiner i fødevarer

For at sikre sig mod svampegiftenes effekt på forbrugerne er der af EU fastsat grænseværdier for aflatoksiner, ochratoksiner, Fusarium-toksiner samt patulin i diverse foder og fødevareprodukter - herunder korn og kornprodukter, majs og majsprodukter, nødder, frugtsaft, vin, kaffe, mælk og tørret frugt. Grænseværdierne kan findes i EU forordningen nr. 1881/2006.

Desuden har kommissionen senest pålagt medlemslandende at monitorere primært T-2 & HT-2 (samt diverse andre Fusarium-toksiner) i en række majs, korn- og melprodukter, herunder morgenmadsprodukter, brød, pasta og foderprodukter i de kommende år.

Grænseværdierne er fastsat på baggrund af en faglig vurdering af de enkelte stoffers giftighed. Fødevarestyrelsen tager årlige stikprøver samt kører kampagner, hvor de undersøger forskellige fødevarer for mykotoksiner, som EU har angivet grænseværdier for, samt for øvrige mykotoksiner, som endnu ikke har grænseværdier. Ud fra den enkelte sag kan fx en overskridelse af grænseværdier medføre sanktioner, eventuelle tilbagetrækninger mv. Der er hvert år hændelser, hvor produkter bliver trukket tilbage på grund af fund af mykotoksiner. De fødevaretyper, som Fødevarestyrelsen har fundet mykotoksiner i de seneste år inkluderer figner, rosiner, peanutsauce, pinjekerner, hasselnødder, jordnødder, pistacienødder, mandler, paranødder, hvedeklid, hvedemel, rugmel, havregryn, babymad (kornprodukt), kornprøver, ris og tørrede skinker.

Kvalitetssikring i forhold til mykotoksiner

Fødevaregrupper, som kan indeholde mykotoksiner, skal analyseres i forbindelse med egenkontrollen. Analyserne er et lovgivningskrav og sikrer samtidig imod, at man ikke sender inficerede produkter på markedet med sit navn på. Udtagning af prøver er meget vigtig i forbindelse med analyserne - både i forhold til hvor og hvor mange prøver man udtager samt hvordan man udtager. Der findes regler for prøvetagning i EU's forordning 401/2006. Når et parti fødevarer er kontamineret med mykotoksiner, er det ofte begrænset til dele af partiet. Men et positivt fund vil medføre, at Fødevarestyrelsen vil diskvalificere hele partiet. Det er derfor meget vigtigt at man udtager sine prøver til analyse på den rigtige måde. I nogle tilfælde vil man fx kunne dele sit parti op, så man fratager den del som er inficeret.

Eurofins Gruppen har mange laboratorier, som udfører mykotoksin analyser. Men først og fremmest har vi et kompetence center i Hamburg. På dette laboratorium har man specialiseret sig i at analysere for mykotoksiner, og der anvendes den nyeste teknologi, ligesom de har udstyr til effektiv prøveforberedelse i stor skala (30 kg), som overholder EU-lovgivningen. Mykotoksinanalyser leveres generelt indenfor ti dage, men vi tilbyder ligeledes hasteanalyser, som leveres på få dage.

Eurofins Steins Laboratorium A/S
Ladelundvej 85
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK87373010
P nummer: 1008700229

Send til en kollega

0.047