23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Ny ståltype med stærke økonomiske gevinster

DMRI og den svenske stålproducent Uddeholm har sammen udviklet og testet en ny slidstærk ståltype til skærende værktøjer i fødevareindustrien.

Mindst tre gange længere standtid og en markant forlænget levetid af kniven er nogle af fordelene. Test i produktionen hos både Danish Crown og Tulip underbygger de imponerende resultater.

Forbedring af den danske fødevareindustris konkurrenceevne har altid haft DMRI’s primære fokus. I forbindelse med dette arbejde er det blevet tydeligt, at én af de enkeltkomponenter, der har størst indvirkning på det samlede resultat, er de skærende værktøjer i et produktionsudstyr. Branchens fokus på at øge kapaciteten af det eksisterende produktionsudstyr har nemlig medført, at udstyrets skærende værktøjer bliver sløve tidligere end forventet. Derfor opstår der store tab ved øget spild, dårligere produktkvalitet, mindre oppetid samt øget slid på udstyr.

De martensitiske ståltyper, der i dag anvendes til fremstilling af skærende værktøjer, er ikke tilstrækkeligt slidstærke til at kunne holde et værktøj skarpt og driftsstabilt i de ønskede intervaller, når kapaciteten af udstyret øges. Produktionstabene opstår i den sidste del af et produktionsforløb hen imod et planlagt stop, hvor man presser udstyret for derved at undgå dyre, utilsigtede produktionsstop for at skifte værktøj.

DMRI har derfor siden 2011 arbejdet sammen med den svenske stålproducent Uddeholm om udvikling af stål, der bedre opfylder de krav, der er til et skærende værktøj i fødevareindustrien i dag.

Opgaven til Uddeholm var at udvikle et stål, der kan fødevaregodkendes, hærdes til stor hårdhed, være slidstærkt samt være syrefast rustfrit. Deres nye Vanax-stål, som er et pulverstål, indfrier alle forventninger.

DMRI har sammen med Danish Crown testet Vanax-stålet i forskellige applikationer på slagteriet i Horsens. Resultaterne har været helt entydige og efterviser, at der med en kniv udført i Vanax kan opnås en standtid, der er mindst tre gange længere end en tilsvarende kniv udført i standardstål W1.4112. Udover at standtiden er tre gange længere, er knivens samlede levetid blevet forlænget væsentligt, da der på grund af slidstyrken af Vanax ikke skal slibes så meget af æggen, for at den igen bliver skarp.

I Tulips faciliteter testede DMRI stålet til hulskiver i hakkemaskiner til pølseproduktion. Tulip havde det problem, at deres standardhulskiver og knive ikke kunne holde sig skarpe en hel produktionsdag, hvilket kunne påvirke deres produktkvalitet negativt, hvis der ikke blev skiftet knivsæt. Ved at skifte over til et ”Uddeholm grindingkit” bestående af knive i Unimax og hulskiver i Vanax kunne hakkemaskinerne holde sig skarpe i 10 produktionsdage uden mellemslibninger.

Tulip har opnået en ensartet høj produktkvalitet over hele produktionsugen og et fald i energiforbrug. Den meget mindre slibning af knive og hulskiver gør, at levetiden af værktøjerne er blevet forlænget væsentligt.

DMRI er nu på udkig efter nye applikationer til afprøvning af Vanax-stålet fra Uddeholm. Med en slicekniv i Vanax vil man kunne opnå en blankpoleret syrefast og holdbar overflade af knivsbladet og et hårdt og slidstærkt knivskær med et minimum af friktion. Baseret på erfaringerne fra forsøgene hos Danish Crown i Horsens forventer specialisterne hos DMRI at kunne opnå en standtid af æggen, der er mindst tre gange længere, end den der kan opnås med de knivmaterialer, der er på markedet nu.

Teknologisk Institut
Gregersensvej 9
2630 Tåstrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

Send til en kollega

0.048