23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lyras forskningschef modtager prestigefyldt pris

Thomas Y. Michaelsen, Head of Research hos Lyras A/S, er en af fem personer, som netop har modtaget den fornemme Fritz Kauffmanns-pris på vegne af det nationale konsortium DCGC, Danish Covid-19 Genome Consortum. 

Thomas Y. Michaelsen er en af modtagerne af prisen fra Fritz Kauffmanns Forskningsfond på baggrund af sin centrale rolle i opbygningen af den nationale SARS-CoV-2 sekventeringsdatabase, som indeholder detaljeret viden omkring arvematerialet fra hundrede tusinder af COVID-19 tilfælde fra hele Danmark. Her sikrede han med sin store indsigt i datahåndtering et afgørende overblik over Covids udvikling og de forskellige varianters fremmarch. I dag er Thomas Y. Michaelsen Head of Research hos Lyras, som har udviklet et stærkt energisparende UV-alternativ til pasteurisering, der på rekordtid er solgt til virksomheder i hele verden. 

“Jeg er pavestolt over, at Lyras kan tiltrække så store talenter, som ikke bare Thomas Y. Michaelsen men også hele teamet omkring ham. Med så dygtige forskere på holdet, er jeg ikke i tvivl om, at Lyras’ teknologi vil gøre en positiv forskel for klodens klima ved at hjælpe den globale fødevarebranche med at spare millioner af tons CO2,” siger Rasmus Mortensen, CEO, Lyras.  

Knoklede 14 timer i døgnet 

“Det var en vild opgave at opbygge DCGC, mens hele landet var lukket ned. Vi modtog alle Danmarks positive covid-prøver, analyserede dem, tolkede resultaterne og gav informationen videre til beslutningstagerne – alt sammen på under ét døgn. Vi knoklede 14 timer om dagen og blev fulgt af verdens førende eksperter og myndigheder, der ringede dag og nat. Jeg startede ud med at arbejde lidt med det ved siden af min PhD, men endte med at stå i spidsen for opbygningen og driften af pipelinen, som hele tiden skulle levere data der var med til at forme alle danskeres dagligdag i en lang periode. Det var vilde dage, hvor jeg måtte træffe hurtige og bedst mulige beslutninger i en organisation i rivende vækst. Den erfaring er nyttig i dag hos Lyras, som også er i kraftig vækst, denne gang globalt” fortæller Thomas Y. Michaelsen.  

Lokket ud af universitet 

Opbygningen af konsortiet DCGC gav Thomas Y. Michaelsen blod på tanden til at forske udenfor det universitet, hvor han ellers havde troet, han skulle arbejde resten af sit liv.  

“Oplevelsen af at eksekvere hurtigt og skabe værdi på kort tid inspirerede mig til at flytte over i erhvervslivet. samtidig er jeg meget glad for at arbejde i en virksomhed, hvor vi ikke ”bare afsætter maskiner”, men også hjælper vores kunder med at opsamle data, så de kan nedsætte deres CO2 forbrug og optimere deres forretning via industri 4.0-løsninger,” slutter Thomas Y. Michaelsen.  

Han har tidligere modtaget en række anerkendelser og priser, bl.a. Roblonprisen på DKK 100.000 og EliteForsk rejselegatet på 250.000 DKK. Fritz Kauffmanns-prisen gives kollektivt til hele holdet omkring opbygning af DCGC som spænder bredt fra læger og sygeplejesker til profesorer og studerende. Det medfølgende beløb på 200.000 DKK skal gå til vedligeholdelse og videreudvikling af konsortiet, så Danmark har et nationalt beredskab klart hvis en ny pandemi skal håndteres i fremtiden.  

 

DCSG, Danish Covid-19 Genome Consortium: https://www.covid19genomics.dk/home 

 Fakta om Lyras og raslysering    

Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikroorganismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.    

Ordet raslysering     

Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.  

Lyras A/S
Lyngvej 3
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40222103
P nummer: 1024364662

Kontaktperson

MAOA
Marianne A. O. Andersen
ma@csrpr.dk

Send til en kollega

0.047