23948sdkhjf

Detailhandlen jubler over afgiftslettelser på øl og vand

Forliget om lavere afgifter på øl og sodavand betyder allerede fra 1. juli i år lavere priser i de danske butikker.
Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er enige om at afskaffe afgiften på sodavand og nedsætte ølafgiften. Initiativerne er målrettet mod at reducere grænsehandlen og få flere til at placere deres indkøb i Danmark. Det giver håb for særligt den danske detailhandel i grænseområderne.

De Samvirkende Købmænd, DSK, udtrykker stor tilfredshed med forliget.

- Afgiftslettelser på grænsehandelsvarer er en historisk beslutning. I mange år er afgifterne kun gået op, men nu er et bredt flertal blevet overbevist om, at højere afgifter koster arbejdspladser i Danmark, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, De Samvirkende Købmænd.

- Vi forventer helt klart, at priserne falder i danske butikker, når afgiftslettelserne træder i kraft. Vi forventer også, at lavere afgifter betyder større omsætning i danske butikker og mindre grænsehandel. Forbrugerne får adgang til billigere varer. Butikkerne kan undgå afskedigelser og - afhængig af beliggenhed - skabe nye jobs, lyder det optimistisk fra Claus Bøgelund Nielsen.

Sodavandsafgiften fjernes
Ifølge forliget halveres afgiften på sodavand pr. 1. juli i år, mens den fuldt ud afskaffes ved udgangen af 2014.

Sodavandsafgiften udgør i dag 1,64 kr. pr. liter sodavand med et sukkerindhold på over 0,5 g pr. 100 ml og 0,59 kr. pr. liter for sodavand med et sukkerindhold på op til 0,5 g pr. 100 ml.

Afskaffelsen af sodavandsafgiften medfører, at en 1½ liter coca cola bliver godt 3 kr. billigere i 2014.

Ølafgiften nedsættes
Øllene bliver 15 pct. billigere pr. 1. juli, mens de planlagte reguleringer i 2015 og 2018 bortfalder. Det betyder, at for en kasse øl med alkoholindhold på 4,6 pct. vil prisen falde med 5,6 kr. i 2014 stigende til knap 10 kr. i 2020.

Afgiftslempelserne medfører samlet set en bruttolempelse på 930 mio. kr. hvoraf 630 mio. kr. stammer fra afskaffelsen af sodavandsafgiften. Det skønnes, at afgiftslempelserne medfører hjemvendt grænsehandel for ca. 360 mio. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063