23948sdkhjf

Kohberg fyrede medarbejder: Han lugtede kraftigt af sved

Bagerikoncernen Kohberg har måttet betale en erstatning på 85.000 kroner, efter at virksomheden på grund af kraftig svedlugt fyrede en pakkerimedarbejder på bageriet i Bolderslev i Sønderjylland. Ifølge en kendelse fra Afskedigelsesnævnet var opsigelsen urimelig.

Det skriver Fagbladet 3F.

Kollegaer havde gentagne gange klaget over mandens svedlugt, og det udløste først en påtale og en hjemsendelse og derefter en fyreseddel fra Kohberg, fortæller fagbladet.

Pakkerimedarbejderen var ansat hos Kohberg i over 12 år og arbejdede mest om natten. Men særligt om sommeren var der klager fra flere kolleger og den nærmeste chef, som fandt hans lugt af sved “stærkt generende”.

Efter flere år som vikar og natarbejder skiftede den nu fyrede medarbejder i efteråret 2021 til natholdet i en ny afdeling, hvor han arbejdede tættere på kollegerne, og det var her, problemerne begyndte.

Kollegerne gik til den nærmeste chef med klager over mandens svedlugt, og det førte først til en mundtlig påtale, men i februar 2022 blev der skruet op for retorikken.

- Jeg ser mig desværre nødsaget til at hjemsende dig på grund af dårlig hygiejne/stærk svedlugt, som er stærkt generende for dine kollegaer i afdelingen, fik medarbejderen ifølge fagbladet at vide i en skriftlig advarsel.

Det blev fulgt op af en indskærpelse:

- Når du møder på arbejde igen i morgen og fremover bedes dette forhold være bragt i orden, da det i modsat fald kan have konsekvens for din fortsatte ansættelse i Kohberg.

Da de varme sommermåneder ramte, var der dog igen klager fra kollegerne, og i august 2022 blev medarbejderen præsenteret for en fyreseddel af ledelsen i Kohberg.

Bad og rent arbejdstøj

Den opsagte medarbejder har selv forklaret til Afskedigelsesnævnet, at han gjorde, hvad han kunne, for at holde en god hygiejne og undgå svedlugt ved at tage et bad før hver vagt og skifte til rent arbejdstøj, men særligt om sommeren var der meget varmt i bageriet.

Administrerende direktør i Kohberg Bakery Group René Normann Christensen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i et svar til Fagbladet 3F:

- Kohberg er en ansvarlig fødevarevirksomhed, og for at sikre kvaliteten af vores brød har vi meget høje og ufravigelige krav til hygiejnen i alle vores bagerier. Det hverken kan eller vil vi gå på kompromis med, og det kommer vi heller ikke til. Når vi taler om fødevaresikkerhed, er der ikke plads til individuelle hensyn, så hvis en enkelt medarbejder ikke lever op til kravene, vil det få konsekvenser nu og i fremtiden.

I kendelsen fra Afskedigelsesnævnet lægger dommeren imidlertid vægt på, at ledelsen i Kohberg ikke henviste til Kohbergs hygiejne i den skriftlige advarsel eller i brevet om opsigelsen.

Det var derimod klagerne over stærk svedlugt fra kollegerne, der var fokus på – og det er afgørende, mener lektor Ann-Louise Holten, der forsker i arbejds- organisationspsykologi på Københavns Universitet.

For sagen handler i sin kerne om skillelinjen mellem, hvad der er privat, og hvad der hører til arbejdslivet, forklarer lektoren.

- Hvis virksomheden havde lagt vægt på, at lugten af sved påvirkede produktionen eller kerneopgaven, så ville problemet måske være lettere at forholde sig til, idet det relaterer sig direkte til arbejdslivet, siger Ann-Louise Holten til Fagbladet 3F.

- Men når virksomheden inddrager kollegernes opfattelse af noget, som mange af os føler hører til i privatlivet, altså ens personlige hygiejne, så er det en svær balancegang, og man skal her være opmærksom på ikke at overtræde de personlige grænser, tilføjer hun

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Medstifter er nu helt ude af iskaffevirksomhed fra Løvens Hule
Is-brødrene Hansen gik i minus
Fiskekoncern lægger to fabrikker sammen - direktør er fyret
Slagteri lukker langt hurtigere end ventet
Hotelkæde opfandt ikke Den Dybe Tallerken – men vandt den
Omsætning og overskud steg eksplosivt hos nordjysk fiskegigant
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109