23948sdkhjf

Højesteretsdom annullerer leasingaftale delvist

En leasingaftale om en kopimaskine, der blev cirka 1,5 mio. kr. dyrere end den vurderede pris, har nu kastet en dom af sig ved Højesteret.
Et leasingselskab må ikke tage ublu priser for de produkter, det udlejer. Men leasingtageren har også selv et ansvar for at undersøge, om aftalen er skruet sammen efter rimelige forhold.

Sådan lyder konklusionen kort sammenfattet i en ny dom fra Højesteret, som delvist tilsidesætter en allerede indgået leasingaftale om en kopimaskine.

Læs også: Nu leaser de store virksomheder også

Ifølge aftalen – som blev indgået via leasingselskabets samarbejdspartner – havde leasingtager forpligtet sig til i seks år at lease en farveprinter for en månedlig ydelse på 22.000 kr., hvilket gav en samlet leasingydelse på knap 1,6 mio. kr. for hele perioden.

En syns- og skønsmandserklæring, som blev indhentet i forbindelse med retssagen, fastslog dog, at den månedlige ydelse burde ligge i intervallet fra 385 kr. til 435 kr.

Skeler ikke til ufavorable vilkår
Højesteret mente derfor, at leasingselskabet ved ikke at have undersøgt kontrakt og listepriser udviste uagtsomhed, som medvirkede til, at leasingkontrakten blev effektueret. Samtidig vurderede retten, at leasingtager selv havde udvist en betydelig uagtsomhed, så i stedet for at annullere den indgåede kontrakt helt, blev aftalen i stedet lempet, så den samlede leasingydelse reduceres til 746.431,50 kr.

Hos Dansk Erhverv har man noteret sig dommen, men understreger samtidig, at den ikke vil skabe præcedens for leasingtagere, der har indgået aftaler alene på ufavorable økonomiske vilkår.

- Dommen viser, at leasingaftale, der indeholder et meget betydeligt misforhold mellem leasingydelsen og listeprisen for leasede genstand, kan blive tilsidesat af domstolene, idet en sådan aftale kan være urimelig og i strid med redelig handlemåde. Det bemærkes dog, at Højesteret ikke foretager en vurdering af, hvorvidt leasingaftalen er økonomisk favorabel for leasingtager, og at dommen derfor næppe vil føre til, at domstolene fremover helt eller delvist vil tilsidesætte leasingaftaler, blot fordi aftalen ikke er fordelagtig for én af parterne, siger advokatfuldmægtig Søren Møller Ejegod fra Dansk Erhverv.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109