23948sdkhjf

Dramatisk fald i salget af fødevarer

8,4 procent. Så meget lavere var salget af fødevarer i juli sammenlignet med samme måned sidste år – og i forhold til juni 2023 faldt værdiindekset fra 100,5 til 89,5 i juli. Det fremgår af tal for detailomsætningen fra Danmarks Statistik.

Det store dyk betyder, at detailsalget af fødevarer og andre dagligvarer havde den største tilbagegang i indekset for detailomsætning i forhold til 2022.

Endvidere faldt det samlede detailsalg med 4,4 procent fra juni til juli i år, hvor fødevarer og andre dagligvarer altså havde det største minus med 8,4 procent. Tøjsalget var 5,4 procent lavere, mens andre forbrugsvarer gik 0,6 procent tilbage.

Hos Dansk Erhverv kalder seniorøkonom Kristian Skriver faldet som ”meget kraftigt” og ”overraskende stort, fordi det kommer ovenpå en lang periode med stabilt detailsalg.”

- Forbrugertilliden har ellers genvundet en stor del af optimismen, fordi inflationen er aftaget mærkbart. Samtidig er beskæftigelsen steget til et nyt rekordhøjt niveau. Det er til trods for frygt for faldende beskæftigelse, lyder det fra Kristian Skriver i en skriftlig kommentar.

Som en af årsagerne til den drastiske nedtur for detailsalget på kun en måned peger han på de kraftige rentestigninger, der trækker penge ud af budgettet for især familier med variabelt forrentede boliglån.

- Den høje inflation har været forbrugernes største udfordring de seneste par år. De kommende måneder bliver de kraftige rentestigninger forbrugernes største udfordring, konstaterer Kristian Skriver.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173