23948sdkhjf

Aarhus Universitetshospital overvejer at droppe vegansk mad

Aarhus Universitetshospital er på nippet til at tilslutte sig hospitalet i Aalborg og droppe vegansk mad på deres menukort. Det skyldes anbefalinger, lyder det

Patienter på Aarhus Universitetshospital kan måske snart vinke farvel til vegansk mad på menukortet.

Det østjyske hospital er nemlig på nippet til at gøre Aalborg Universitetshospital selskab og helt droppe plantebaseret mad.

Men modsat Aalborg Universitetshospital så skyldes overvejelserne ikke besparelser, men derimod veldokumenterede anbefalinger, lyder det fra Bente Sloth, der er cheføkonoma ved Mad og Ernæring på Aarhus Universitetshospital.

- Vi overvejer det, fordi guidelines fra ESPEN (The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, red.) anbefaler, at vi fjerner vegansk menu, fortæller hun til Radio4 og uddyber:

- Vegansk mad indeholder simpelthen ikke den ernæring, der skal til, når man er syg. For så har man brug for essentielle aminosyrer, som er i proteiner, og det er der ikke tilstrækkeligt af i den veganske diæt, så derfor overvejer vi at udfase den, forklarer Bente Sloth.

Hvis vegansk mad bliver fjernet helt fra menuen på Aarhus Universitetshospital, så betyder det dog ikke, at syge patienter bliver tvangsindlagt til at spise kød.

- Man må gerne spise kødfrit, når man kommer herind, for det kan vi sagtens levere. Men det bliver nok med eksempelvis æg og mælk, fortæller hun.

Overvejelserne falder ikke i god jord hos Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

- Det forstår jeg ikke rationalet af. Der er 45.000 veganere i Danmark, og de kan også blive indlagt med sygdom eller fødsel. De skal have mulighed for at kunne indtage deres type af mad, fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl til Radio4.

Rune-Christoffer Dragsdahl køber heller ikke ind på præmissen om, at vegansk mad ikke er optimalt for bedre at kunne komme sig ovenpå et sygdomsforløb.

- I samtlige hospitaler i New York har de indført 100 procent plantebaseret mad til alle patienter, og det er intet problem. Herhjemme kunne man tværtimod forestille sig, at indlagte personer, som har indtaget vegansk mad i årtier, nærmest ville få forlænget sin indlæggelsesperiode, hvis de skal spise mad, de ikke har været vant til i årtier, fortæller han.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078