23948sdkhjf

Bryghus fik grøn idé og lavede nye produkter ud af resterne: Nu er der gået sport i det

Hvorfor hælde noget ud i afløbet, der kan genanvendes?

Sådan tænkte produktionschef fra Thisted Bryghus, Theis Dahlgaard, da han gennem virksomhedsprogrammet SMV:Grøn blev opmærksom på, hvordan bryghuset kunne blive mere bæredygtige.

Efter forløbet sluttede, har Thisted Bryghus fortsat den tankegang, og de står nu med to nye produkter i deres sortiment, der ellers består af øl og vand – nemlig en gin og en snaps – der er baseret på restøl.

- Gærfløden indeholder en stor mængde restøl og gær, som før blev hældt direkte ud i afløbet, og det er ikke unormalt, for det gør stort set alle bryggerier, udtaler Theis Dahlgaard i en pressemeddelelse.

Gamle energislugere

Men inden, vi kommer videre med restøllen må vi lige gå et par skridt tilbage i tiden.

For selvom Thisted Bryghus for fire år siden kunne åbne op for en helt ny produktionshal i den anden længe af bygningerne, så fungerede mange af tingene som i gamle dage. 

På godt og ondt. Og det kunne også ses på energiforbruget, særligt da krigen i Ukraine brød ud.

- Det var en kombination af, at vi er en 100 år gammel virksomhed med gamle maskiner, som er kæmpe energislugere, og så krigen i Ukraine, der fik energipriserne til at skyde i vejret. Vi var derfor nødt til at gøre noget, og så fik vi tilskud til en rådgiver gennem SMV:Grøn, udtaler Theis Dahlgaard.

Thisted Bryghus fik hjælp af SMV:Grøn i 2022.

Da forløbet startede, var de slet ikke klar over, hvor stor en forskel projektet bidrog med.

- Vi går og tror, vi kender vores fabrik, men når der så kommer en rådgiver udefra, som stiller spørgsmål, undrer sig og dermed gør os klogere, så giver det så meget mening, lyder det fra produktionschefen.

Et opslagsværk som arbejdsredskab

Rådgiveren gik grundigt bryghusets drift igennem.

- Han fik en masse data og oplysninger, blandt andet fra vores elselskab, som han kunne analysere vores energiforbrug ud fra. Herefter fik vi en meget gennemarbejdet rapport, som blandt andet indeholdt forbedringsforslag, der gav os et overblik, så vi fremadrettet kunne stå stærkere. Et arbejdsredskab, som vi den dag i dag stadig bruger som et opslagsværk, udtaler Theis Dahlgaard.

Da bryghuset modtog rapporten, gik de straks i gang med en række bæredygtige investeringer.

- Vi blev ligesom skubbet i gang, så vi blandt andet investerede i en meget mere bæredygtig flaskeskyller, sammenlignet med den gamle vaskemaskine. Derudover investerede vi i solceller, hvor rapporten gav os et overblik over, hvor meget el vi selv kunne bruge helt ned på timeniveau, samt et CO2-opsamlingssystem så vi kan opsamle og genbruge den udledte CO2 fra vores øl-fermenteringer i vores produktion af øl og vand, udtaler han.

En ny tankegang

I dag mener Thisted Bryghus selv, at de står med en langt mere bæredygtig profil, som de slet ikke er færdige med at udvikle på.

- Der går jo sport i det nu, fordi vi har fået så meget viden, der har givet en bevidsthed om at øge fokus på den grønne omstilling. Det har simpelthen ændret vores tankegang. Så da rådgiveren gik ud ad døren, var vi slet ikke færdige med at tænke endnu mere bæredygtigt, udtaler Theis Dahlgaard.

Og så er vi tilbage ved restøllen.

- Restøllen smager ikke som almindelig øl, så det kan den ikke bruges til, men alkoholen fejler ikke noget. Så vi fik idéen til at få den destilleret og bruge i en luksusgin og snaps, udtaler han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203