23948sdkhjf

EU-forbud: Slut med engangsemballager

Engangsemballager i caféer og restauranter i EU er slut fra 2030. 

EU har mandag aften landet aftale om et forbud mod engangsemballage i restaurationer.

Fra 2030 vil det derfor ikke længere være muligt at få sin burger serveret i en papæske eller sin sodavand i et plastbæger, der bagefter smides ud.

Den foreløbige aftale er sendt ud via en pressemeddelelse fra Europa-Parlamentet her til aften.

Aftalen kommer i kølvandet på aktive ønsker fra et stort antal NGO'er, der i et brev til EU-politikerne fornylig netop plæderede for at forbyde engangsemballage i restaurationer som McDonald's og Burger King.

Brevet er blandt andet underskrevet af den danske NGO Plastic Change.

Fordel med kop af PP

Den danske brancheforening Plastindustrien er ikke uenige i EU's aftale.

Til Plastforum siger miljøpolitisk chef Christina Busk:

- De livscyklusanalyser, der er lavet af EU Kommissionen, viser et klart billede af, at det på eksempelvis fastfood-restauranter bedre kan betale sig at anvende genbrugsemballager, som bruges flere gange og rengøres, end engangsemballager, som der oftest anvendes i dag. Særligt hvis man som gæst spiser på selve fastfood-restauranten. Eksempelvis på en burgerrestaurant, hvor der med fordel kan anvendes en genbrugskop af PP frem for en engangskop i pap og plast, siger hun.

Aftalen vil utvivlsomt betyde økonomiske udgifter for restaurationsbranchen. Til Ritzau siger Mikal Holt Jensen, miljøchef i brancheorganisationen Horesta:

- Der skal bruges mere vand, og der skal bruges flere mandetimer, hvis man skal gøre det her, siger han.

I aftalen indgår også forbud mod specifikke indpakninger i engangsplast. Det gælder blandt andet uforarbejdede friske grøntsager og plastindpakning af kufferter i lufthavne. Derudover forbydes farlige kemikalier som PFAS i fødevareemballage.

Ifølge Ritzau skal aftalen om en europæisk emballageforordning formelt set stemmes endeligt igennem i Europa-Parlamentet og Ministerrådetrådet, før den træder igennem. Det ventes at ske inden sommeren i år.

I aftalen indgår også forbud mod specifikke indpakninger i engangsplast. Det gælder blandt andet uforarbejdede friske grøntsager og plastindpakning af kufferter i lufthavne.

Øvrige reaktioner

Dansk Industris miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard, kalder aftalen for en stor sejr for miljøet. Til Ritzau siger hun:

- Forordningen vil fremme udviklingen af nye emballagetyper og materialer – herunder brugen af genanvendte materialer. I Europa bruger vi mange ressourcer, og vi producerer meget affald, så forordningen kan virkelig flytte noget, siger hun i en skriftlig kommentar.

Også hos Dansk Erhverv ser man gode takter med den nye forordning.

Chefkonsulent Andreas Hastrup Clemmesen siger i en skriftlig kommentar, at materialeproducenter og store aktører nu skal på banen for at vise vejen i forhold til udvikling af ny emballage.

- Vi skal gøre det til det nemme og billige valg at vælge de grønne emballageløsninger, siger han.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079