23948sdkhjf

Fødevareindustrien skal have skåret 10 procent af sit madspild i 2030

Her er de 15 punkter i regeringens nye madspilds-strategi

Der har fra politisk side igennem de senere år været fokus på at reducere madspild i Danmark, men onsdag lancerer regeringen den første egentlige strategi kun med fokus på madspild i Danmark.

Den løber fra 2024-2027 og indeholder i alt 15 punkter.

Læs også: Madspild stiger i Danmark - ny strategi skal sætte en stopper for det (food-supply.dk)

Her er nogle af dem:

* Tænketanken om forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - One\Third - videreføres. Der er afsat 11,5 millioner kroner på dette års finanslov.

* Der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal finde frem til regler, der kan stå i vejen for at mindske madspild.

* En særlig indsats skal mindske madspild i offentlige køkkener, der hver dag serverer en million måltider.

* En oplysningskampagne skal løbe over flere år og give både værktøjer og viden til borgerne om madspild.

* Organisationer drevet af frivillige gør et stort arbejde for at dele overskudsmad fra supermarkeder ud til eksempelvis socialt udsatte.

En støtteordning afsætter to millioner kroner til at dække deres transportudgifter.

* Der er sat 15 millioner kroner af fra forskningsreserven på finansloven i år til at undersøge, hvad der virker i kampen mod madspild.

* Initiativerne er fuldt finansieret gennem finanslov 2024.

* Samtidig har EU-Kommission stillet forslag om at forpligte medlemslandene til at reducere mængden af madaffald, herunder madspild, på to punkter:

Mængden af madaffald i fødevareindustrien skal reduceres med ti procent i 2030 i forhold til 2020. Den generelle mængde af madaffald per person fra husholdninger, restauranter og butikker skal reduceres med 30 procent i 2030 i forhold 2020.

* Forslagene behandles i øjeblikket i EU-Parlamentet og Rådet.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094