23948sdkhjf

Lantmännen Danpo klar til Champions League

Fjerkræslagteriet i Aars har sagt goddag til lean og farvel til sofavælgerne i en effektiviseringsrunde, som har øget antallet af slagtninger med 50 procent.
Da Lantmännen Danpo i maj modtog Dansk Industris (DI) Produktivitetspris, blev det blandt andet fremhævet, at koncernen har formået at øge antallet af slagtninger på fjerkræslagteriet i Aars med 50 procent siden 2007.

Titlen som danmarksmester i produktivitet blev derfor modtaget med stor glæde blandt de godt 400 ansatte på fabrikken i det nordjyske, hvor man blandt andet har fokuseret på lean som en af metoderne til at effektivisere arbejdsprocesserne.

- Alle nye medarbejdere skal igennem et introduktionsprogram, som blandt andet har fokus på lean. De får også en folder, hvor vi fortæller om den filosofi, vi ønsker at arbejde med. Desuden har alle medarbejdere som minimum været på et todages lean-kursus, mens andre har været af sted i fem dage, så de kan fungere som lean-agenter i det daglige, siger Michael Hyldgaard, der har stået for implementeringen af lean som Business Development Manager i Lantmännen Danpo.

Betaler ikke kun for arme og ben
Effektiviseringsprocessen blev skudt i gang sammen med en turnaround af virksomheden i 2007, men det var først i 2010, at fokus mere målrettet blev rettet mod lean. Ifølge Michael Hyldgaard skulle idéen bruge lidt tid på at forankre sig hos koncernledelsen, men da først resultaterne begyndte at vise sig på bundlinjen, var opbakningen fuldkommen.

Også blandt de ansatte er lean efterhånden ved at være en integreret del af den basale tankegang.

- Vi holder tavlemøder hver uge, hvor idéerne bliver gjort synlige. Møderne består typisk af et sted mellem tre til 15 medarbejdere, og det er medarbejderne selv, der holder møde med medarbejderne, uden ledelsen er indblandet, forklarer Michael Hyldgaard.

Staben på slagteriet i Aars består af cirka 400 medarbejdere, som kan mønstre 28 forskellige nationaliteter og ditto kulturer. Endvidere forstår omkring 20 procent af medarbejderne ikke dansk, hvilket har gjort implementeringen af lean til en endnu større udfordring.

- Vores filosofi er, at ingen skal stå udenfor, men det har da været en kæmpe udfordring for os at få alle med på vognen. Vi har arbejdet en del med at ændre mentaliteten hos eksempelvis polakkerne, som i starten slog meget op i banen. Vi fortalte dem, at vi ikke kun betalte løn for deres arme og ben, men også for deres hoved. Det tog lidt tid at overbevise dem om, at det var fra dem, idéerne skulle komme, og at de i øvrigt godt måtte sige ledelsen imod. Men vi blev ved med at inddrage dem, så de til sidst kunne se idéen med det, og i dag er der ikke nogen, der er imod brugen af lean på virksomheden, understreger Michael Hyldgaard.

Vil rykke videre fra Superligaen
Undervejs har man dog måttet sige farvel til enkelte medarbejdere, som ikke kunne eller ville indordne sig under den nye kultur, fortæller Michael Hyldgaard.

- Hvis der er nogen, som ikke passer ind eller har lavet for meget ballade, så siger vi, at de nok skal finde et andet sted at arbejde. Vi gider ikke have sofavælgere på fabrikken, og majoriteten ønsker helt klart, at vi skal arbejde sådan her. Vores interne tilfredshedsundersøgelser viser også, at der er tale om en støt opadgående kurve.

Med den sikrede opbakning til lean-projektet fra fabriksgulv til direktørkontorer arbejder Michael Hyldgaard nu frem mod næste fase, som handler om at lægge yderligere et lag på effektiviseringsprocessen.

- Nu står vi i Superligaen, hvad lean angår, så det næste mål er at spille i Champions League. Vi vil blandt andet til at se på Six Sigma, ligesom vi skal have fokus på at skabe kontinuitet og at trimme processerne. Men det næste skridt er også mere kompliceret og handler blandt andet om, at vi vil til at køre større udviklingsprojekter, hvor vi eksempelvis inddrager eksterne samarbejdspartnere og Ph. D.-studerende, fortæller Michael Hyldgaard.

Fokus er dog fortsat på at skabe kontinuitet samt at trimme processerne, for selv en danmarksmester i produktivitet kan blive endnu mere effektiv.

- Vi er stadig benhårde med hensyn til at måle på resultaterne. Det er der fuld fokus på, og det skal der også være. Alle ønsker jo at få at vide, om det, de laver, er godt eller skidt. Og hvis man ikke har et mål, hvilken retning skal man så løbe i?, spørger Michael Hyldgaard retorisk.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093